Закон і Бізнес


Разом наш голос гучніший

Громадянське суспільство як необхідна умова демократії


№46 (1344) 02.12—08.12.2017
Ольга СЛАСТУНОВА, PR-координатор ВГО «Асоціація правників України»
10089

Про необхідність побудови в нас громадянського суспільства не говорить лише лінивий. Розмірковували про це ще Платон з Аристотелем, започаткувавши вчення про державу, суспільство й людину в ньому.


З акцентом на свободі

Сьогодні визначень поняття «громадянське суспільство» досить багато, та автор віддає перевагу його тлумаченню як сфери спілкування, взаємодії, спонтанної самоорганізації та самоврядування вільних індивідів на основі добровільно сформованих асоціацій, де переважають громадянські цінності. Акцент — на свободі, важливості спільних цінностей та добровільності об’єднання.

Французький державний діяч Алексіс де Токвіль зазначав, що громадянське суспільство — це система добровільних громадських організацій, засобів формування громадської думки, тиску на політичну сферу, а також інших міжгрупових і міжособистісних стосунків, які створюють можливості для реалізації членами суспільства своїх інтересів. Тут важливою є здатність людини свідомо й добровільно об’єднуватись із собі подібними.

Отож базовою ланкою формування громадянського суспільства є саме громадські об’єднання та організації, які значно посилюють голос кожного, роблячи його гучнішим. Такі організації виступають не тільки провідниками позицій проактивного класу людей, котрі бажають формувати реальність, в якій вони живуть, а й антагоністами державної влади.

Вони формують альтернативну «систему стримувань і противаг», обмежують природне бажання влади відокремитися від суспільства. Завдяки їхнім ініціативам часто реалізуються проекти в тих галузях і питаннях, які влада не вважає першочерговими, оскільки малодотична до них.

АПУ як зразок потужної ГО

Одними з найсильніших є спільноти професійні, яскравим прикладом якої є Асоціація правників України. 15 років юристи добровільно об’єднуються із собі подібними, причому не тільки за фахом, а й за спільними поглядами, баченням майбутнього професії.

15 років тому засновники навряд чи уявляли масштаб охоплення АПУ: сьогодні це майже 6000 членів, серед яких є представники всіх видів правничих професій та вікових груп. За такий некороткий, як для ГО, час АПУ проявила себе як досить активний учасник суспільних відносин: активна участь у різного роду реформах, просвітницька діяльність, лобіювання інтересів правничої професії перед парламентом та органами публічної влади, участь у міжнародних проектах щодо вдосконалення правового поля держави, виховання молоді в дусі поваги до закону та професії, делегування своїх представників у владу, просування законодавчих ініціатив. І це далеко не повний перелік досягнень.

Головна причина успіху в тому, що об’єднуються люди, яким щиро не байдуже, що чекає країну, місто чи галузь. Вони готові витрачати свої ресурси на те, у що вірять, що прагнуть змінити, покращити, залишити після себе. Часто це керівники компаній, які вже стали успішними, вже досягли певної мети, статусу, фінансового становища. Здається, у них немає потреби вкладатись у суспільний проект. Але чомусь вони це роблять…

Переваги для правової спільноти

Що ж мотивує правову спільноту долучатися до громадської діяльності, вкладати кошти в громадські організації та їхні проекти?

По суті, об’єднання професіоналів, часто власників юридичного бізнесу, дозволяє їм не лише спільними зусиллями сформулювати зручні та чесні «правила гри», а й колективно та фахово доносити цю думку до нормотворців.

Важливим наслідком взаємодії співтовариства та реалізації спільних проектів є підняття професійного рівня учасників, обмін досвідом, налагодження корисних взаємозв’язків, постійне перебування в інформаційному просторі та спільне, колективне формування правового поля відповідно до високих стандартів демократії.

Крім того, є ще іміджеві бонуси. Професійні юристи, широко долучені до громадської діяльності, що має на меті тим чи іншим чином покращити життя суспільства, мають більше шансів на довіру потенційних клієнтів.

Тож переваги очевидні. Саме тому АПУ об’єднує юридичну спільноту навколо своїх проектів і пропонує всім, хто поділяє наші цінності та прагнення, долучатися до спільних добрих справ і робити світ кращим. Разом наш голос гучніший.