Закон і Бізнес


Заходь і бійся!

Вибух у Нікопольському суді стався через погану охорону та зламаний металошукач


№47-48 (1345-1346) 09.12—15.12.2017
ЮРІЙ ІВАНОВ
12739

Фактично відсутня охорона у суді та зламаний металошукач, як наслідок вибух просто під час судового засідання, у якому двоє людей загинуло та 11 постраждало. Чому так сталося і наскільки безпечно сьогодні перебувати у суді?


Вчинив самосуд

30 листопада резонансна подія – потужний вибух у суді – сколихнула усю країну, сталося це в Нікопольському міськрайоному суді Дніпропетровської області. Дві гранати у залі засідань підірвав чоловік, сина якого жорстоко вбили, а справу про цей злочин якраз і розглядав суд.

Йдеться про вбивство, скоєне в лютому 2016-го. Тоді просто серед вулиці розстріляли двох чоловіків. Жахіття зафільмували камери спостереження. На відео автомобілю «Джилі» дорогу перегородили дві іномарки. За мить із легковиків вибігли озброєні в масках люди й відкрили вогонь. Переконавшись, що жертви не дихають, кілери залишили місце злочину.

Уже за кілька місяців правоохоронцям вдалося затримати підозрюваних. Та не дочекавшись вироку, батько одного з убитих хлопців вирішив просто в залі суду вчинити самосуд.

Зламаний металошукач

Суддя-спікер Нікопольського міськрайоного суду Анжеліка Богрова у коментарі для «ЗіБ» зазначила, що в їхній установі не було належної охорони, і як наслідок – страшна трагедія.

«Постійної охорони ми не мали. До 2014 року нас охороняв підрозділ «Грифон», але його розформували. І вже кілька років з 8.00 до 17.00 на вході сидів лише один працівник Нацполіції, який просто перевіряв документи: перепустки, повістки. Одним словом, вів журнал відвідувачів», – зазначає суддя-спікер.

За її словами, в 2010 році в суді був встановлений металошукач, але за місяць він вийшов із ладу і потім його більше 7 років ніхто не замінював та не ремонтував. «Наші неодноразові звернення до Державної судової адміністрації області полагодити або замінити металошукач просто ігнорувалися», – додає А.Богрова.

Суддя-спікер ділиться, що нині всі працівники суду перебувають у шоковому стані, адже всі вони могли загинути. Найбільше постраждала секретар судового засідання Юлія Чапля. На щастя, нині її життю нічого не загрожує, але вона отримала струс мозку і тепер перебуває на лікарняному.

Звернення суддів

Суддя спікер додає, що сьогодні відбулися збори суддів, на яких вони написали звернення до усіх державних уповноважених органів: Державної судової адміністрації, Ради суддів, Вищої ради правосуддя, МВД та Президента щодо реалізації заходів з належної охорони суду. Адже її фактична відсутність призводить до того, що в суд проникають люди, які перешкоджають роботі та ще й проносять з собою вибухові предмети.

Крім того, А.Багрова додає, що потрібно якнайшвидше вирішити питання із металошукачем та достойною охороною, щоб надалі такого не повторювалося. Адже нині у небезпеці перебувають не тільки судді, а й учасники процесу та відвідувачі, які часто приходять до установи із дітьми.

Також суддя-спікер підкреслює, що дотепер у них проблем із порушенням громадського спокою не було. Всі судові засідання проходили у відкритому режимі, завжди вдавалося з усіма знаходити порозуміння.

1 грудня суд відновив свою роботу та продовжує розгляд справ….

До теми:

За офіційною інформацією, нині 464 суди взагалі не охороняються, 161 охороняється тільки вдень і лише 136 — цілодобово. Про наявність металошукачі у судових установах ніхто не повідомляє.