Закон і Бізнес


Як експерт експерту


№46 (1344) 02.12—08.12.2017
4667

Комітет з корпоративного права та фондового ринку Асоціації правників України просить профільний парламентський комітет врахувати їхні коментарі щодо змін до законодавства для захисту від зловживань на ринках капіталу.


Йдеться про проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інвесторів від зловживань на ринках капіталу» (№ 6303).

Комітет АПУ в цілому підтримує проект Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку. Однак звернув увагу, зокрема, що комісія не має стати квазі-правоохоронним органом, тому не слід вносити зміни до Кримінального процесуального кодексу щодо порядку доступу до приміщень, вилучення оригіналів документів, електронних носіїв тощо.

Також, враховуючи, що змінюється система нагляду та принципи взаємодії між регулятором та учасниками фондового ринку, проведення планових перевірок є недоцільним. Погоджено, що призначення перевірки є можливим лише з підстав, визначених законом, і лише на підставі відповідного рішення НКЦПФР. Уповноважений на проведення перевірки не матиме права на вчинення будь-яких силових дій, а якщо такі потрібні, може письмово звернутися до правоохоронних органів тощо.