Закон і Бізнес


Казкове домагання


№46 (1344) 02.12—08.12.2017
4892

Британка знайшла в казці «Спляча красуня» пропаганду зґвалтувань. І зажадала, щоб твір прибрали зі шкільної програми для молодшокласників.


Жителька м.Нортамберленд-Парк Сара Голл заявила, що не бажає, аби її 6-річний син ознайомлювався в початковій школі з казкою, в якій дітям прищеплюють неправильні ідеї про згоду на секс, повідомляє Metro.

Обурення британки викликала сцена, в якій принц цілує сплячу дівчину, не запитавши, чи хоче вона цього. На думку жінки, 6-річні діти сприймають серйозно все, що їм говорять, а відповідати на запитання дитини про секс вона поки не готова.

Разом з тим С.Голл запропонувала компромісний варіант: «Казку не варто повністю прибирати з програми, хай її обговорюють старші школярі, подискутують про культуру згоди та почуття принцеси».

В одній з перших версій казки авторства Джамбаттисти Базиле під назвою «Сонце, Місяць і Талія», опублікованій в 1643 році, сплячу принцесу ґвалтує король іншої держави, котрий заблукав уві сні. Вона навіть народжує дітей, й одне немовля в пошуках їжі починає смоктати її палець, з якого випадає скалка від зачарованого веретена, від чого красуня прокидається.