Закон і Бізнес


Бізнесу обіцяють спростити умови зовнішньої торгівлі


01.12.2017 10:09
4738

Україна приєднується до Регіональної конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження (Пан-Євро-Мед). Внаслідок чого українському бізнесу обіцяють спрощення умов торгівлі та загалом збільшення обсягів експорту.


Відповідний Закон «Про приєднання України до Регіональної конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження» (№ 2187-VIII), схвалений Верховною Радою України 8 листопада 2017 року, підписав Президент, про що зазначено на його сторінці, передає «ЗіБ».

«Можливість приєднання України до зазначеної Конвенції передбачена положеннями Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Процес приєднання до неї було розпочато у 2016 році», – повідомляє Адміністрація Президента.

Згідно з Конвенцією встановлюються ідентичні положення про походження товарів, якими торгують держави згідно із укладеними угодами про вільну торгівлю, та передбачається можливість діагональної кумуляції, тобто надається можливість її країнам-учасникам використовувати сировину та комплектуючі одна одної, а не тільки національні при збереженні преференційних умов торгівлі.

Наразі учасниками Конвенції є: країни ЄС і Європейської асоціації вільної торгівлі, Туреччина, Албанія, Македонія, Йорданія, Чорногорія, Сербія, Фарерські острови, Марокко, Алжир, Туніс, Сирія, Ліван, Палестина, Боснія і Герцеговина, Єгипет, Ізраїль та Молдова.

Угоди про вільну торгівлю Україна вже має з ЄС, ЄАВТ, Чорногорією, Македонією, Молдовою і Грузією. Тривають переговори про вільну торгівлю з Туреччиною та Ізраїлем.

Відтак планується внести зміни до відповідних чинних угод про вільну торгівлю у частині заміни протоколів правил походження товарів.

Як зазначено в Законі, Конвенція набирає чинності для України в перший день другого місяця після внесення Україною депозитарію Конвенції документа про приєднання.

Закон і Бізнес