Закон і Бізнес


Тату формі не перешкода

У Німеччині стурбовані дрес-кодом поліцейських


№49 (1088) 08.12—14.12.2012
4526

Суд федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія дозволив брати на роботу в поліцію кандидатів з татуюваннями. На думку суду, відмова в прийомі на службу через татуювання є порушенням свободи самовизначення.


Приводом для розгляду цього питання, пише Sueddeutsche Zeitung, став позов чоловіка, котрий хотів стати поліцейським, якого літом 2012 року через великі татуювання на обох руках не допустили навіть до конкурсу на навчання на посаду в правоохоронних органах. На малюнках зображені череп, жіноче лице із зав’язаним ротом і бійцівський собака. 31-річний чоловік хотів після навчання працювати в службі, що займається виконанням розпоряджень поліції.

Влада федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія вважає татуювання «надмірним проявом індивідуальності». У міністерстві внутрішніх справ відзначили, що влітку, коли поліцейські носять форму з коротким рукавом, малюнки на руках буде видно, а це може викликати недовір’я багатьох громадян. Представник міністерства посилався при цьому на постанову влади землі 1995 року, згідно з якою дуже помітні татуювання несумісні з принципами нейтралітету службовця поліції. Адвокат позивача у зв’язку з цим відзначив, що багато вартових порядку роблять собі тату вже після приходу на службу.

На засідання чоловік прийшов у сорочці й куртці, які повністю приховували татуювання. Суд запропонував компромісний варіант: на службі чоловік повинен завжди з’являтися в одязі з довгим рукавом. Проте владу землі таке рішення не задовольнило, і вона збирається оскаржити його у вищій інстанції. Позивач тим часом має намір літом 2013 року знову вступати на навчання, повідомляє The Local.