Закон і Бізнес


Адвокати сподіваються на прозорість діяльності суддів ВС


15.11.2017 11:37
4051

Правнича спільнота очікує прозорих процедур обрання керівництва, формування апарату, високих та сучасних стандартів підготовки судових рішень, розгляду справ у розумні строки.


На цьому наголосила Асоціації правників України у своєму відкритому зверненні щодо Верховного Суду, передає «Закон і Бізнес». 

Відкрите звернення Асоціації правників України

щодо Верховного Суду

Асоціація правників України – провідна юридична спільнота, яка об’єднує понад 5000 правників, – вітає суддів Верховного Суду з призначенням!

Дякуємо усім правникам, хто взяв участь у конкурсі, та усім, хто сприяв тому, щоб його проведення стало вагомим кроком до відновлення довіри до судової влади в нашій державі – Вищій кваліфікаційній комісії суддів України, Вищій раді правосуддя та Громадській раді доброчесності.

Ставлячи за мету утвердження принципу верховенства права та сприяння розбудові правової держави, Асоціація правників України брала активну участь у забезпеченні неупередженості та прозорості конкурсу до Верховного Суду. Підтримавши формат створення нового складу найвищого судового органу в судовій системі України, суспільство очікує від Верховного Суду як здійснення справедливого та незалежного правосуддя, так і справжнього ціннісного оновлення.

Закінчення формальних процедур конкурсу стає для суддів Верховного Суду, суспільства та держави початком нового випробування. Адже саме зараз Україна має унікальний шанс побудувати суд нового зразка. Суспільство потребує нової якості суду як інституції, де буде нульова толерантність до корупції, професійне судове адміністрування, ефективна система прийняття рішень, єдина судова практика.

Нова якість Верховного Суду вимагає і нової якості судді такого суду. Новий суд потребує нових підходів – Верховний Суд повинен стати органом, який орієнтований на захист прав та інтересів людей, невід’ємним атрибутом якого буде висока професійність судових рішень, їх систематизація, доступність для людей, у тому числі, і за допомогою засобів сучасних інформаційних технологій. Не дивлячись на частково обґрунтовану критику щодо окремих персоналій, які стали суддями Верховного Суду, ми сподіваємося, що вони продемонструють свою професійність та відповідність високим стандартам етики і доброчесності.

Правнича спільнота очікує прозорих процедур обрання керівництва, формування апарату, високих та сучасних стандартів підготовки судових рішень, розгляду справ у розумні строки.

Справжня легітимність нового Верховного Суду можлива лише шляхом його справді незалежного та професійного функціонування. Отже, перед Вами, шановні судді Верховного Суду, відповідальна місія – виправдати високі суспільні очікування та кожним своїм рішенням, кожним своїм вчинком сприяти утвердженню авторитету судової влади.

Віримо, що Новий Верховний Суд відбудеться!

Закон і Бізнес