Закон і Бізнес


П’яні за кермом


№44 (1342) 18.11—24.11.2017
214954

Водіїв зможуть позбавляти прав на строк до 10 років. А керування транспортним засобом у стані сп’яніння або взагалі без прав стане надто дорогим задоволенням.


Так, урядовим проектом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху» (№7286) передбачено додати у ст.55 Кримінального кодексу в якості додаткового покарання можливість позбавлення прав строком до 10 років.

При цьому в Кодексі про адміністративні правопорушення посилюється відповідальність за управління транспортним засобом без прав (до 10200 грн.). Якщо ж за руль сяде особа, яку позбавили прав, штраф подвоюється — 20400 грн. Повторне ж порушення протягом року для обох категорій становитиме 40800 грн.

У 5 разів збільшується й мінімальне покарання за порушення правил безпеки дорожнього руху, якщо потерпілий зазнає ушкоджень середньої тяжкості — штраф від 17 до 51 тис. грн. та позбавлення прав на строк до 5 років. Якщо ж такі ушкодження завдано водієм, який перебував у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, то він безальтернативно має бути покараний позбавленням волі на строк до 3 років.

Смерть особи або заподіяння тяжкого тілесного ушкодження потягне на 4—10 років тюрми (було від 3 до 8) з обов’язковим позбавленням прав на строк від 5 до 8 років. А ці ж діяння, вчинені «під мухою» пропонується карати ще жорсткіше: від 7 до 12 років ув’язнення з позбавленням прав на строк від 5 до 10 років.

Прикметно, що огляд на стан сп’яніння буде дозволено проводити без свідків, але — під відеозапис. І лише у разі відсутності технічної можливості зафільмувати цей процес, запрошуватимуть двох свідків.