Закон і Бізнес


Надмірна сила


№44 (1342) 18.11—24.11.2017
6631

Неналежне розслідування державними органами обставин смерті порушує конвенційні гарантії. Про це нагадав Європейський суд з прав людини.


Рішення від 24.10.2017 у справі «Frančiška Štefančič v. Slovenia» стосувалося смерті сина заявниці внаслідок поліцейського втручання.

Бранко Штефанчич страждав на психічні захворювання й не раз потрапляв до психіатричної лікарні. У червні 2008 року він кілька разів дзвонив і приходив у прокуратуру м.Нова Гориця, висуваючи різні звинувачення-нісенітниці.

Зрештою він пригрозив, що повернеться в прокуратуру вже озброєний. Тоді прокурор зв’язався з психіатричною лікарнею, щоб примусово відправити Б.Штефанчича на лікування. Увечері того ж дня лікар медичного центру в супроводі двох санітарів і кількох поліцейських відправилися по хворого до нього додому.

Згідно зі звітом поліції Б.Штефанчич відмовився їхати в лікарню, став нервувати й висловлювати погрози на адресу прибулих. Коли він відштовхнув санітарів, котрі намагалися взяти його за руки, а потім рішуче чинив опір спробам надіти на нього наручники, офіцери поліції використовували силу, щоб покласти його на землю.

Урешті-решт медикам удалося ввести в живіт Б.Штефанчичу заспокійливе разом з іншими ліками. Проте це спричинило блювання, після чого медики відзначили порушення серцевого ритму. Реанімаційні спроби не увінчались успіхом.

Як установила судово-медична експертиза, Б.Штефанчич помер у результаті задухи, викликаної аспірацією вмісту шлунка. Втім, експерт відзначив, що агресивна поведінка хворого завадила медикам запобігти такій реакції. Через кілька місяців прокуратура констатувала відсутність підстав для порушення кримінальної справи.

Скарга матері на надмірне й непрофесійне поліцейське втручання була відхилена.

Проте ЄСПЛ визнав, що відбулося порушення ст.2 («Право на життя») Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Суд погодився з доводами заявниці, що держава повинна нести відповідальність за смерть Б.Штефанчича і що розслідування обставин його смерті було неефективним.

Страсбург постановив виплатити матері потерпілого €36000 як компенсацію моральної шкоди.