Закон і Бізнес


Позбавлені пропорційності

Новий добір претендентів на мантії може не задовольнити потреб Феміди в кадрах


№43 (1341) 11.11—17.11.2017
КСЕНІЯ МАГНУШЕВСЬКА
12037

Вища кваліфікаційна комісія суддів відібрала з-поміж 4128 осіб, які складали тести з української мови та права, 700 найкращих та відправила їх на перевірку особистих морально-психологічних якостей. На стадії проведення кваліфікаційного іспиту до них приєднається ще 410 чоловік. Утім, навіть така кількість кандидатів не гарантує, що будуть зайняті вакансії в судах усіх регіонів.


Кандидати до 40

«Кваліфікаційники» відзвітували про результати першої частини відбіркового іспиту (перевірялися рівні володіння державною мовою та правових знань) для охочих служити Феміді в місцевих судах. Із 700 кандидатів, яких ВККС допустила до наступного етапу екзамену, 301 помічник судді.

«Зверніть увагу, що жінок серед переможців значно більше, ніж чоловіків. Навіть не знаю, чи можна це називати гендерним порушенням. Щодо віку. Більшості кандидатів — 603 особам — від 30 до 39 років», — розповів журналістам під час брифінгу голова комісії Сергій Козьяков.

У свою чергу секретар кваліфікаційної палати ВККС Станіслав Щотка розповів, що один із синів члена комісії (за даними «ЗіБ», Михайла Макарчука)  не переміг, а другий продовжуватиме боротьбу. «З 18 працівників секретаріату 6 стали переможцями. Самі оцінюйте, чи ми підігрували тим, хто працює поряд з нами або є близькими особами. До речі, цей член комісії та працівники секретаріату не були дотичні в комісії до процедур добору», — наголосив С.Щотка.

Втім, деякі експерти вважають: неправомірно недопущено до подальшої участі в доборі принаймні 86 осіб, котрі, як і правник під №700, отримали 115 балів за результатами двох тестувань. Але у «кваліфікаційників» інша думка: вони діяли за правилами, визначеними Порядком складення відбіркового іспиту та методикою оцінювання його результатів. Проте, як писав «ЗіБ», у цьому документі немає вимоги про необхідність визначення кількості переможців до закінчення екзамену.

Вибрати є з кого

Наступний етап іспиту — психологічне тестування. Претенденти не тільки відповідатимуть на запитання, а й розмовлятимуть віч-на-віч із психологом, який сформує після цього загальний звіт про правника. «Суддя є не тільки хорошим юристом. Він, по-перше, має бути людиною, яка здатна вирішувати конфлікти в суспільстві», — зазначив координатор проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» Довідас Віткаускас.

Після цього конкурсантів чекає спеціальна перевірка та підготовка в Національній школі суддів. І завершальний етап — кваліфікаційний іспит. «Думаємо, що він не буде легким випробуванням для кандидатів. Це буде більш поглиблений теоретичний курс, оформлений у базу тестових запитань. Чому я говорю про поглибленість та ускладненість? Бо ці претенденти будуть порівнюватися в конкурсах в одній матриці з діючими суддями, які захочуть обійняти посади в іншому суді. Щоб поєднати фахово одних та інших кандидатів, потрібно, аби єдиною була платформа», — підкреслив С.Щотка.

За його словами, за результатами кваліфекзамену правник отримає бал, який протягом трьох років визначатиме його рейтинг, даватиме відповідні шанси на те, щоб обійняти посаду в тому суді, до якого захоче потрапити кандидат, коли ВККС оголосить конкурс.

«Кваліфікаційники» прогнозують: до стадії складання іспиту дійде від 1000 до 1100 осіб. Маються на увазі ті 700 осіб (або майже 700, адже після психологічного тестування, спецперевірки та підготовки певна кількість претендентів може відсіятися), які пройдуть навчання в НШС, та тих 410 юристів, котрі відповідно до закону мають право долучитися до добору на етапі проведення кваліфіспиту.

«Це майбутні резервісти, котрі при відповідальному ставленні до всіх процедур займуть свою сходинку в рейтингу, з якого формуватиметься кадровий корпус. Тих, хто любить поєднувати реформу зі словом «зрада», просив би сильно не турбуватися. У нас є обережні, але обнадійливі результати», — зауважив секретар кваліфпалати, маючи на увазі, що кількість резервістів буде приблизно такою ж, як і число вакансій у судах.

Чи погодяться на переїзд?

Утім, дехто припускає: у заповненні вільних посад можуть трапитися збої. Нагадаємо: раніше «ЗіБ» цікавився, як спонукати резервістів іти на конкурс не тільки до тих судів, які розташовані в «популярних» областях та містах, а й до інших, так би мовити, менш престижних. Зокрема, ректор НШС Микола Оніщук наголошував: із цим проблем не буде. Адже, за його словами, оскільки в кожному регіоні знайшлася велика кількість юристів, котрі виявили бажання одягти мантії, то вакансії заповнюватимуться в усіх областях.

Дійсно, за даними ВККС, заяви про участь у доборі подали 165 осіб із Донеччини, із Черкащини та Хмельниччини — по 168, із Дніпропетровщини — 485. Однак після проведення першої частини відбіркового іспиту картина дещо змінилася.

Лише в деяких областях кількість претендентів на мантії більша, ніж число вільних крісел: у Волинській (32 переможці екзамену та 29 вакансій), у Київській (46/39), у Львівській (66/29), у Рівненській (33/19) та в м.Києві (113/84). У решті регіонів ситуація протилежна, в окремих — навіть катастрофічна. Наприклад, у судах Херсонщини є 53 вільні посади, але тільки 6 переможців іспиту з того краю.

Напевно, щоб у таких установах удалося заповнити вакансії, доведеться сподіватися на претендентів з інших регіонів. Питання лише в тому, чи виявить хтось бажання змінити місце проживання. Адже більшість кандидатів, як наголошували самі «кваліфікаційники», мають житло, сім’ї та досягли такого віку, коли переїзд може й не входити в їхні життєві плани.

З таблицею «Співвідношення між кількістю переможців іспиту та вакансіями в судах» можна ознайомитись на нашому сайті.