Закон і Бізнес


Кому місце в КС?


№43 (1341) 11.11—17.11.2017
КСЕНІЯ МАГНУШЕВСЬКА
4800

Як говорить закон, претендент на крісло в Конституційному Суді повинен мати високі моральні якості та бути правником із визнаним рівнем компетентності. Чи може поразка в конкурсі на посади у Верховному Суді стати приводом для сумнівів у високій кваліфікації людини?


13 листопада — історичний день для делегатів позачергового XIV з’їзду суддів. Вони вперше обиратимуть суддю КС на конкурсних засадах. Відповідно до ст.12 закону «Про Конституційний Суд України», який Верховна Рада прийняла 13 липня поточного року, вирішувати, кого з кандидатів допускати до змагань, повинна Рада суддів.

Претендентів на вишневу мантію було 19. РСУ допустила до співбесіди 18 осіб. «Самоврядники» рекомендували з’їзду для призначення 6 правників. Це голова Апеляційного суду Запорізької області Віктор Городовенко та судді: Верховного Суду України — Василь Гуменюк, Київського окружного адміністративного — Андрій Леонтович, Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ — Валентин Крижановський, Апеляційного суду Львівської області — Роман Савуляк та Дніпропетровського апеляційного адміністративного — Сергій Чумак.

У свою чергу представники громадськості з’ясували, що 5 останніх брали участь у конкурсі на здобуття червоних мантій. Жоден не став переможцем. У зв’язку із цим виникло запитання: «Чи можна вважати правниками з визнаним рівнем компетентності тих, хто не зміг стати суддею ВС?»

До речі, деякі «самоврядники» ставили це запитання самовисуванцям. Утім, чітких відповідей не було. Натомість часто лунали зауваження: мовляв, участь у конкурсі — особиста справа кожного.

Разом з тим представники громадськості недоговорюють, адже 3 з 5 претендентів на крісла у ВС пройшли всі конкурсні процедури й були внесені до рейтингового списку. Проте опинилися на невиграшних позиціях: А.Леонтович — на 31-ій, С.Чумак — на 44-ій, а Р.Савуляк — на 97-ій.

Тепер усе залежить від делегатів з’їзду суддів: саме вони вирішуватимуть, чи результати «верховного» конкурсу можуть стати перешкодою для правників одягнути вишневу мантію.

До речі, аби здобути посаду в КС, кандидат має заручитися підтримкою більше ніж 161 колеги.