Закон і Бізнес


Вакансії для своїх

Для працевлаштування в Німеччині знайомства не завадять


Працевлаштування по протекції, вважають експерти, шкодить тим, що від «своїх» більше вимагатимуть.

№43 (1341) 11.11—17.11.2017
3825

Інститут досліджень ринку праці (IAB) у Нюрнберзі опублікував результати нового дослідження щодо користі знайомств при пошуку роботи. Кожну третю вакансію в німецьких компаніях отримують через особисті зв’язки.


Пошук роботи в Німеччині за допомогою особистих контактів передбачає кілька етапів. По-перше, кандидат повинен знати, чим займається компанія його мрії, якої стратегії вона дотримується та які вимоги висуває до потенційних співробітників. По-друге, варто постійно цікавитись у знайомих кадровими перестановками та створенням нових відділів у їхніх фірмах.

Часто підприємства відкривають нові вакансії спочатку тільки для своїх. Так від знайомих можна дізнатися про наявність вільних робочих місць ще до того, як про них стане відомо вашим конкурентам, розповіла спеціаліст із питань кар’єри Барбара Тете в інтерв’ю DW.

Багато керівників фірм у Німеччині використовують метод «працівники приводять працівників». Це означає, що начальник просить підлеглих порадити своїх знайомих на ту чи іншу посаду. Такою тактикою зазвичай послуговуються невеликі фірми, де налічується не більш як 50 співробітників. Нове дослідження IAB підтверджує цей факт: близько половини вакансій на малих підприємствах заповнюється саме таким чином.

Якщо ви вже переїхали до Німеччини й не знаєте, як обзавестися діловими зв’язками, експерти радять почати з відвідин ярмарків кар’єри. Має сенс уступити в профспілку, де можна познайомитися з людьми, зайнятими у вашій сфері. Навіть вільний час потрібно проводити з користю: можна, наприклад, записатися в спортивний клуб або познайомитись із сусідами.

Наявні контакти експерт рекомендує занести в таблицю, вказавши ім’я, посаду, номер телефону або електронну адресу людини. Так ви чітко розумітимете, хто зможе вам допомогти.

А ось про соціальні мережі в Німеччині можна забути. Дружити, коментувати та ставити «лайки» ніхто не забороняє, але знайти роботу там майже неможливо. За даними IAB, тільки 1% нових працівників фірми знаходять за допомогою соцмереж.