Закон і Бізнес


Правила для захисту від «маски-шоу»

Обшукують всіх – від українських міністрів до Кріштіану Роналду


09.11.2017 10:26
Сергій Литвиненко, спеціально для ЗіБ
18607

На корпоративному тренінгу в Академії ДТЕК однієї із вертикально інтегрованих компаній держави адвокат LS GROUP Вадим Іванін представив аспекти захисту активів при проведенні «силових» слідчих дії, поінформувавши про такий різновид слідчої дії як обшук, законодавчо визначену процедуру його проведення, рекомендації для поводження менеджменту  пі д час цього заходу та повноваження правоохоронних органів, способи та методи захисту прав і свобод працівників підприємств. Поспілкувавшись під час тренінгу із адвокатом, ми отримали чимало відповідей на актуальні питання цього вкрай важливого для забезпечення захисту активів заходу.


- Вадиме Вікторовичу, взагалі, що таке обшук?

- Обшук - це слідча дія, яка проводиться з метою виявлення і фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, пошуку знарядь кримінального правопорушення або майна, яке було здобуто в результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

- Коли підприємству може загрожувати обшук?

- Будьте завжди готові до обшуку. Ніколи не зберігайте в офісі або іншому службовому приміщенні предмети і документи, які можуть скомпрометувати менеджмент чи бізнес. Повторюся, обшук - це слідча дія, тому прийти з обшуком можуть тільки тоді, коли зареєстровано конкретне кримінальне провадження, в якому може фігурувати відповідне підприємство.

- Чи можна запобігти обшуку?

- Як правило - ні. Цьому є низка  суб’єктивних та об’єктивних факторів.

Наразі обшукують всіх – від українських міністрів до світових зірок як Кріштіану Роналду, від невеличких фірм до транснаціональних корпорацій.

Проте певні превентивні заходи можуть спрацювати, ризики його проведення необхідно системно відслідковувати.

В першу чергу, це аналіз «зацікавленості» підприємством правоохоронними органами, рівень підрозділу та його компетенції. Є кілька простих способів.

Доцільно проводити щоденний моніторинг реєстру судових рішень за ключовими словами. Деталі, методика і специфіка такого моніторингу - окрема розмова. Також можливий пошук інформації за допомогою сервісу моніторингу Opendatabot, різноманітних баз даних державних органів і установ.

Також гарний індикатор - надходження запитів від правоохоронних органів. Запити можуть надходити як безпосередньо на підприємство, так і до контрагентів, партнерів, компетентних державних органів та установ тощо. Окрім запитів таким же фактором уваги можуть слугувати різноманітні слідчі та процесуальні дій «силовиків».

Професійний аналіз рівня та компетенції органу, кваліфікації кримінального провадження, процесуальних дій і запитуваної інформації із великою вірогідністю об’єктивно пояснить причини «цікавості» правоохоронців та дозволить спрогнозувати їх подальші дії.

- Які рішення чи документи дають право на проведення обшуку, пояснюють його причини? Які повинні бути дії персоналу при появі правоохоронців?

- Найперша вимога при появі правоохоронців - пред'явлення ухвали слідчого судді про проведення обшуку, а саме оригіналу із мокрою печаткою, потім вимагайте її копію. Термін дії судової ухвали не може перевищувати один місяць з дня її постановлення. Одна ухвала дає право проникнути до приміщення лише один раз. 

Важливий момент – правильність зазначення в ухвалі адреси приміщення, в якому планується провести обшук.

Ще одна важлива позиція – встановлення осіб, які проводять обшук. Необхідно переконатися, що особою, яка проводить обшук, є слідчий, прокурор. Оперативні працівники мають на це повноваження виключно на підставі відповідного доручення суду, прокурора чи слідчого. Вимагайте пред'явити документи і запишіть реквізити співробітників правоохоронних органів. У разі відмови телефонуйте 102 і повідомляйте про спробу незаконного проникнення до приміщення.

- Все ж таки, якщо обшук розпочався, які подальші дії?  

- Негайно зв'яжіться зі своїм адвокатом.

Наша компанія для таких невідкладних випадків надає клієнтам мобільний додаток екстреного виклику адвоката «LEGAL SUPPORT 24/7». При активації режиму тривоги наш оператор автоматично отримує інформацію про географічне місцезнаходження особи на всій території України або за її межами. Дані геолокації надають можливість компанії організувати невідкладне прибуття адвоката у відповідне місце, незважаючи на  вилучення або втрату телефону, неможливість користування ним чи відсутність позитивного рішення  службових осіб правоохоронних органів про залучення адвоката.

Випадки не допуску адвокатів звісно ж існують, проте кваліфіковано підготовлений адвокат завжди домагається його участі в слідчих діях.

Водночас співробітники підприємства повинні бути готові до проведення обшуку. Кожен повинен знати не тільки свої права, а і свої обов'язки, в разі виникнення такої ситуації.

Керівництво та власники активів повинні обов’язково володіти інформацією про те, що відбувається на обшуку. Їх завдання - максимально продуктивно взаємодіяти з компетентними органами, приймати стратегічні рішення.

- Яка роль адвоката? Яким чином оформлюється обшук та що вилучається слідчими?

- Головна мета адвоката або групи адвокатів - це забезпечення реалізації прав та інтересів персоналу чи керівництва підприємства, фіксація  порушень та юридично мотивоване недопущення вилучення майна.

Як правило, якісно оформлений протокол обшуку – це запорука успішного повернення вилученого майна. Протокол повинен містити повне і чітке перерахування всіх вилучених предметів і документів, зауваження щодо предметів, які не мають відношення до мети обшуку. Всі вимоги до слідчого чи прокурора повинні знаходити своє відображення в письмових клопотаннях поданих слідчому в процесі обшуку та відображені в зауваженнях до протоколу.

Особливу увагу необхідно звернути на декілька аспектів.

Перший - вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів зв'язку для вивчення їх фізичних властивостей,  здійснюється тільки в тому разі, якщо вони безпосередньо вказані в ухвалі суду. 

Другий – вилучення готівкових коштів. Існують декілька алгоритмів  вирішення цього питання, проте назвати їх універсальними не можливо, в кожному випадку слід виходити з конкретних обставин справи. 

Необхідно пам’ятати, що слідчий може прийняти рішення про обшук присутніх осіб і їх особистих речей, проте лише за письмовим рішенням (його і треба вимагати) та з дотриманням відповідної процедури.

- Дякуємо Вадиме Вікторовичу, за участь у заході та Ваші відповіді на питання!

- І Вам дякую!

PROMOTED