Закон і Бізнес


Громадський захист


№48 (1087) 01.12—07.12.2012
3282

Теріторіальні громади міст і сіл зможуть стати позивачами в цивільному процесі. За словами нардепів, такі зміни мають дозволити їм захищати свої права, порушені іншими учасниками цивільних правовідносин.


Такі положення містяться в законопроекті «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України» (№11449), поданому до парламенту народним депутатом Дмитром Притикою. Як пояснює ініціатор змін, документ розроблено з метою вдосконалення правового регулювання участі в цивільних та цивільно-процесуальних відносинах такого суб’єкта, як держава, та інших суб’єктів публічного права, зокрема територіальних громад сіл, селищ та міст, АР Крим.

За ст.2 ЦК, відзначає Д.Притика, учасниками цивільних відносин є такі суб’єкти публічного права: держава Україна, АР Крим, територіальні громади, іноземні держави тощо. Участь у приватноправових відносинах для цих суб’єктів має наслідком існування в них цивільних прав, що можуть бути порушені іншими учасниками цивільних відносин, а отже, виникне потреба в їх судовому захисті. Водночас держава та інші суб’єкти публічного права як учасники цивільних відносин є також потенційними боржниками в зобов’язальних відносинах, тому позовні вимоги можуть бути пред’явлені й до них.

Таким чином, не лише держава, а й інші суб’єкти публічного права є потенційними сторонами цивільного судочинства — як позивачами, так і відповідачами. Разом з тим у чинній редакції ст.30 ЦПК вказано, що позивачем і відповідачем у цивільному процесі можуть бути фізичні та юридичні особи, а також держава.

Тому Д.Притика пропонує внести відповідні зміни та встановити, що позивачем чи відповідачем можуть бути «інші суб’єкти публічного права». Тоді свої інтереси зможуть захищати як територіальні громади, так і особи, чиї права були ними порушені. Крім цього, наголошує нардеп, проект має узгодити положення ЦПК з нормами ЦК.