Закон і Бізнес


Така вже ваша професія

ВРП порадила захищатися від скарг громадян в інший спосіб


Після того як суддя виніс ухвалу, невідомі особи розпалили багаття з автомобільних шин у дворі установи та заблокували виїзд конвойного автомобіля.

№42 (1340) 04.11—10.11.2017
ЮРІЙ ІВАНОВ
9644

Ситуація з безпекою в судах залишається катастрофічною. Деякі установи охороняються частково, а є й такі, що взагалі без неї. Служба судової охорони, яку вже понад рік створюють, ніби повисла в повітрі. А тим часом на суддів чинять тиск різноманітні активісти. Поступово суд перетворюється на місце, де стає небезпечно перебувати…


Засипали скаргами

На черговому засіданні члени Вищої ради правосуддя відреагували ще на 2 листи про втручання в здійснення правосуддя, які, до речі, пролежали не один місяць, перш ніж до них дійшла черга.

Так, у повідомленні від голови Сватівського районного суду Луганської області Станіслава Юрченка йдеться про те, що громадянин, котрий проходив як потерпілий у справі про дорожньо-транспортну пригоду, звинуватив слідчих, прокурорів, суддів «у злочинній корумпованій змові, підробці та фальсифікації документів у справі за фактом ДТП та винесенні неправосудних рішень». Також, на його думку, у зазначеному суді постійно проходять не слухання справ, а «вистави».

С.Юрченко поінформував, що ті судді, у провадженні яких були скарги та заяви від цього громадянина, робили самовідводи, адже той виражав їм недовіру та ображав. Однак і такі ухвали його не влаштовували та вважалися завідомо неправосудними.

Крім того, у листі говориться, що зазначена особа постійно тисне на суд численними скаргами в різні інстанції, пише, зокрема, і до ВРП, аби служителі Феміди все ж ухвалили «потрібне» рішення в його справі. Тож суддя попросив Раду розібратись у ситуації.

Натомість член ВРП Микола Гусак зазначив, що в діях потерпілого в ДТП не вбачає нічого протизаконного. «Він не погоджується з діями правоохоронних органів району та з діями працівників суду, тож пише скарги, оскаржує процесуальні дії, та зрештою виказує готовність до слухання справ», — підкреслив М.Гусак.

Також, на його думку, якщо дії та поведінка особи не зачіпають честі й гідності, не несуть у собі ознак злочину, працівники правоохоронних органів та судів можуть захищатися в інший спосіб, ніж вони обрали. Тому законник попросив відмовити у вжитті заходів.

Колеги прислухалися до доповідача. Виходить, суддів можна засипати скаргами та ображати: ВРП від цього їх не захистить. Тим самим заохочуються й інші до подібних дій стосовно служителів Феміди.

Багаття з автомобільних шин

А от вивчивши наступне повідомлення, члени ВРП таки стали на захист володарів мантій. Юрій Биба, Віктор Єльцов та Ігор Іваненко з Апеляційного суду Черкаської області повідомили, що вони розглядали скаргу захисника підозрюваного щодо обрання останньому запобіжного заходу.

Після того як було вирішено відкласти слухання справи, адже належало забезпечити підозрюваному участь у засіданні в режимі відеоконференції, у суді почався безлад. За словами «апеляційників», близько 50 осіб в одязі із символікою різних громадських організацій, будучи вільними слухачами, почали нецензурно висловлюватися на адресу суддів. Вони поводили себе агресивно, намагалися завадити виведенню підозрюваного із залу судових засідань і вимагали від колегії прийняття іншого рішення, яке б їх улаштувало.

Крім того, служителі Феміди зазначили, що в подальшому ці особи розпалили багаття з автомобільних шин у дворі суду, заблокувавши виїзд конвойного автомобіля, та ввірвалися до службового кабінету Ю.Биби, погрожуючи фізичною розправою йому та В.Єльцову. Дебошири наполягали на ухваленні певного рішення.

Член ВРП Микола Худик констатував, що 30 червня слідчий відділ Черкаського відділу поліції розпочав досудове розслідування в кримінальному провадженні за фактами втручання в діяльність указаних суддів. Тож Рада вирішила вкотре поцікавитись у Генеральної прокуратури, як просувається розслідування.

Напевне, було би більше користі щоразу запитувати в поліцейського керівництва, коли правоохоронці почнуть вимагати від підлеглих виконання службових обов’язків щодо дотримання порядку в судах не озираючись на одяг тих, хто влаштовує безлади. І вимагати звільнення тих, хто не здатен забезпечити порядок у судовому засіданні. Адже жодна реформа не забезпечить громадянам права на справедливий суд, якщо шальки терезів Феміди можна схилити на свій бік за допомогою підтримки «активістів».

 

ПРЯМА МОВА

Микола ГУСАК,
член Вищої ради правосуддя:

— На моє переконання, таке звернення й описані в ньому дії скаржника не підпадають під предмет регулювання відповідними нормами закону про ВРП, оскільки не є втручанням у суддівську незалежність.

Для прикладу, суддям потрібно бути загартованими критикою, можливо, не завжди об’єктивною. Вони є публічними особами, тож повинні мати до цього імунітет. Не слід бути занадто чутливими й реагувати на такі звернення.

 

КОМЕНТАР ДЛЯ «ЗіБ»

Чи все готове для початку роботи Служби судової охорони?

Ігор БЕНЕДИСЮК,
голова Вищої ради правосуддя:

— Найближчим часом, я думаю, буде внесено на розгляд Положення про Службу судової охорони. Коли воно буде затверджене, тоді й стане більш зрозуміло, що це буде за організація та як вона працюватиме. Чи запрацює вона з 1 січня 2018 року? Маємо на це надію. Хотілося б, аби вона й раніше запрацювала.

Чи зможе вона забезпечити охорону? Це буде залежати від того, знову ж таки, наскільки кваліфіковані кадри будуть підготовлені. Адже це дуже серйозне питання. Воно стосується прав і свобод громадян, які матимуть доступ до суду. Їхні права можуть обмежуватися. Тому це залежатиме від того, яким чином буде організована робота цієї структури. І, найголовніше, які в неї будуть повноваження. Адже в законодавстві наразі вони не визначені. Цей орган — не правоохоронний. Це буде орган зі спеціальним статусом.

Щодо кількості охорони, то поки не прописана структура, штат теж потрібно ще затверджувати.

Поки що кращим варіантом буде постанова Кабінету Міністрів від 9.11.2015, про яку довго йшла мова. Вона вже впорядкована. Є розподіл на суди, які буде охороняти Національна гвардія, а які — Національна поліція. Там є чіткий розподіл. Зараз ми очікуємо, десь має бути опублікованим цей перелік. Підготовчі роботи вже тривають, і йде співпраця з НГ та НП. Але після публікації вже будуть змінені органи, які охоронятимуть суди. Думаю, це буде крок на покращення охорони. І це найближчий крок, який уже реальний, бо ще з травня про це ведуться розмови. Проте різні складні ситуації були з узгодженнями…