Закон і Бізнес


Очільники ідуть у КС


№42 (1340) 04.11—10.11.2017
МАРИНА ЗАКАБЛУК
6893

Рада суддів провела співбесіди з претендентами на посаду судді Конституційного Суду. Особи, які займають адміністративні посади, висловили свої думки щодо того, чи можуть вони одягти вишневу мантію.


«Самоврядники» уточнювали в кандидатів деяку інформацію, яка міститься в їхніх деклараціях, та цікавилися, чому ті вирішили податися в «конституційники». Один із претендентів заявив, що прагне боротися з проблемою невиконання рішень КС. Його дуже обурює, що Верховна Рада ігнорує вердикти «конституційників», зокрема ті, які стосуються гарантій суддівської незалежності, та постійно вписує до законів положення, що раніше вже були визнані такими, що не відповідають положенням акта найвищої юридичної сили. Втім, коли «самоврядники» запитали, як саме кандидат боротиметься з проблемою, чіткої відповіді так і не отримали.

Також члени РСУ перевіряли, чи знають охочі працювати в КС норми закону «Про Конституційний Суд України», чи розуміють, у чому суть нового інституту — конституційної скарги та в чому відмінність між конституційним правом і верховенством права. Хоч як дивно, але з’ясувалося, що окремі самовисуванці не дуже добре ознайомлені із законодавчими новелами.

«Суддею Конституційного Суду не може бути призначена особа, яка є членом політичної партії або виявляє прихильність до певної партії. Чи належите ви до якоїсь партії?» — поцікавилася голова РСУ Валентина Сімоненко в очільника Апеляційного суду Запорізької області Віктора Городовенка. «У мене в житті є тільки одна партія — суддівська», — відповів претендент.

Оскільки В.Городовенко належить до когорти керманичів, «самоврядники» поцікавилися в нього: чи вважає він посаду керівника установи виборною. Адже відповідно до закону суддею КС не може бути особа, котра займає «виборну посаду в органі державної влади». Голова апеляційного суду зазначив: прочитавши в «ЗіБ» новину про те, що РСУ залишила відкритим питання про те, чи голови установ третьої гілки влади мають право одягти вишневі мантії, підготував обґрунтований висновок.

На думку В.Городовенка, закон «Про судоустрій і статус суддів» чітко розрізняє адмінпосади в суді (це голови інституцій, їхні заступники) та виборні посади в органах судової влади (делегати на спільні збори суддів місцевих загальних судів, на з’їзд; члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Вищої ради правосуддя, обрані з’їздом, та представники РСУ).