Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 42 (1340). Анонс публікацій


03.11.2017 16:57
3581

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес N 42 (1340). 4 – 10 листопада 2017 року.


Робота команди професіоналів, очолюваної прогресивним керівником, і бажання змінювати самих себе та систему правосуддя приводять до позитивних результатів. Приклад цьому — Апеляційний суд Хмельницької області, який за короткий час піднявся в рейтингу якості здійснення судочинства апеляційними установами. Як досягати гідних результатів, що мотивує до реалізації нових ідей та як пережити складні реформаторські часи? Про це «ЗіБ» запитав у голови Апеляційного суду Хмельницької області Анатолія Марцинкевича.

Вітчизняні компанії запускають нові інвестиційні проекти в Україні. Створення нового бізнесу потребує відповідної експертизи від інвестора, а також злагодженої роботи корпоративних юристів. Як побудувати роботу інвестиційного бізнесу та портфельних компаній, на що потрібно звернути увагу при виході на іноземні ринки? Відповіді на ці та інші питання дала «ЗіБ» директор юридичного департаменту компанії UMG INVESTMENTS Олена Шведова.

Рада суддів провела співбесіди з претендентами на посаду судді Конституційного Суду. Особи, які займають адміністративні посади, висловили свої думки щодо того, чи можуть вони одягти вишневу мантію. Детальніше – у публікації «Очільники ідуть у КС».

Юристи визнають необхідність реформування правничої освіти. Нині до парламенту подано відповідний законопроект, а також розроблено кілька новаційних концепцій. Ідеологи змін пропонують уніфікувати навчальні програми та запровадити єдиний іспит для всіх випускників юридичних вишів. Подробиці читайте у статті «Вік живи — вік учись».

Вища кваліфікаційна комісія суддів закликає взяти участь у конкурсі до новоствореного Вищого суду з питань інтелектуальної власності (ІР-суду). Кажуть, що іспит буде нескладним, обсяг роботи — помірним, а зарплата — достойною. А експерти розповіли про європейський досвід та проблеми, з якими можна стикнутися під час формування суду та розгляду ним справ у подальшому. Докладніше читайте в матеріалі «Інтелектуальний штурм».

У нашій державі склалася ситуація, що і заробляти, і зберігати кошти виявляється досить ризикованим. Якщо ж підприємцеві вдається і те, й інше, він стає об’єктом пильної уваги податкових органів. Коли справа доходить до суду, ніхто не може гарантувати належного захисту інтересів бізнесу. Думки експертів, які проаналізували можливості ефективного захисту інвестицій, дізнаєтеся з публікації «Шукайте депозит у суді».

Ситуація з безпекою в судах залишається катастрофічною. Деякі установи охороняються частково, а є й такі, що взагалі без неї. Служба судової охорони, яку вже понад рік створюють, ніби повисла в повітрі. А тим часом на суддів чинять тиск різноманітні активісти. Поступово суд перетворюється на місце, де стає небезпечно перебувати… Чому ВРП порадила терпіти гнів громадян і скаржитися куди-інде, читайте в матеріалі «Така вже ваша професія».

Вища кваліфікаційна комісія суддів вирішила, що після складення тестів з української мови та права лише 700 претендентів на мантії продовжать участь у доборі. Однак з визначенням саме такої кількості у кваліфоргану можуть виникнути проблеми. Дізнайтеся, чому ВККС може помилитись у визначенні найкращих із протестованих кандидатів на суддівські крісла, із публікації «Відбірковий дистрактор».

Третина служителів Феміди, які працюють у місцевих загальних судах Черкаської області, не розглядають справи у зв’язку із закінченням 5-річного строку повноважень. При цьому 27% посад — вакантні. Подробиці у статті «Кадрове «провалля»».

Аби затримати водія та інкримінувати йому порушення Правил дорожнього руху, працівники поліції вдаються до погроз, насильства, відображення даних неіснуючих свідків. І навіть не перевіряють, чи є в місті вулиця, яку називають у протоколі. Про те, чому правомірна поведінка не убезпечує водіїв від претензій з боку патрульної поліції, пояснили фахівці в публікації «Санкція за чарку».

Новий Господарський процесуальний кодекс дасть більше можливостей сторонам у спорах щодо корпоративних відносин та зменшить роль суду. Однак судова практика змінюється вже сьогодні: правові позиції уточнюються та вдосконалюються. Що потрібно знати для захисту корпоративних прав? Відповідь на це питання – в матеріалі «Інвестуй та не шкодуй».

Цивільний кодекс декларує свободу договору. Проте навіть правочини, прямо не передбачені актами цивільного законодавства, повинні відповідати їх загальним засадам. Отже, визначення умов таких договорів повинне відбуватись у певних межах. Подробиці – у статті «Межі правочинів».

При стрімкому розвитку інформаційних технологій та доступі широкого кола осіб до інформації напрацьована роками ділова репутація може втратить свою ціну в найкоротший строк. Проте в українських реаліях захистити цей актив з точки зору права вкрай складно, а домогтися відшкодування майже неможливо. Та не все так безнадійно… Детальніше читайте в публікації «Посягання на імідж, або Що таке ділова репутація та як її захистити від недобросовісних конкурентів».

Закон і Бізнес