Закон і Бізнес


На екран не дивитися!

У США каратимуть за надмірне захоплення смартфонами


Звичка жити в смартфоне стає все більш небезпечною для пішоходів.

№42 (1340) 04.11—10.11.2017
16758

Гонолулу стало першим великим американським містом, яке заборонило пішоходам дивитися в телефони, писати повідомлення й використовувати цифрові пристрої під час переходу через дорогу.


Заборона вступить у силу в жовтні, вона покликана знизити кількість травм і смертей при «неуважній ходьбі». Порушників, котрі втупилися в електронні пристрої, зокрема ноутбуки і камери, штрафуватимуть на суму $15—35. У разі повторних порушень санкція може зрости до $99.

Виняток передбачений для дзвінків у екстрені служби, за них карати не будуть.

В постанові міської влади мовиться, що «пішохід не може переходити вулицю або шосе, дивлячись у мобільний електронний пристрій».

Критики нововведення вже звинуватили уряд у надмірному регулюванні поведінки людей. «Іноді мені хочеться, щоб нам не доводилося приймати деякі закони, щоб, можливо, запанував здоровий глузд, але іноді нам не вистачає здорового глузду», — заявив мер міста Кірк Колдвелл агентству Reuters.

За даними американської влади, інциденти з пішоходами, які відволіклися на мобільні телефони, призвели у США в 2000—2011 роках до більш ніж 11 тис. травм. Статистика за останні роки поки що не публікувалася, але, швидше за все, вона ще гнітючіша.

Гонолулу не перше місто, яке намагається подбати про безпеку «смартфонних зомбі» — людей, котрі при ходьбі не відводять очей від телефонів. Рік тому влада німецького Аугсбурга розмістила червоні світлові сигнали просто на тротуарі біля переходу, щоб їх помічали навіть ті, хто не дивиться урізнобіч.

У китайському м.Цунцин кілька років тому облаштували виділені пішохідні доріжки для людей з телефонами.