Закон і Бізнес


Примушення до шлюбу


№42 (1340) 04.11—10.11.2017
5342

Попри посилення закону, кількість шлюбів з неповнолітніми в Киргизстані залишається дуже великою. Жінки-депутати наполягають на нових заходах, чоловіки лобіюють закони про багатоженство.


Дитячі шлюби і викрадання неповнолітніх дівчаток, як і раніше, — дуже поширене явище в Киргизстані. Одна наречена з десяти виходить заміж, не досягнувши 18 років, і одна з п’яти — з примусу, після викрадання, і це незважаючи на прийнятий у 2013 році закон. Рік тому жінкам-депутатам місцевого парламенту вдалося домогтися кримінальної відповідальності за шлюб з неповнолітніми, укладений за релігійними обрядами — з дозволу мулли.

Але боротьба ще не закінчена — вважає наймолодший депутат  киргизького парламенту Аїда Касималієва. Вона переконана, що «алакачу — викрадання наречених — велика проблема для країни». «Чоловіки, навпаки, лобіюватимуть закони, які дозволяють багатоженство. Вони говоритимуть, що у жінок зовсім немає проблем, аби ті сиділи вдома», — пояснила суть проблеми А.Касималієва в інтерв’ю Euronews.

5 років в’язниці — за примушення неповнолітньої до шлюбу, до 10 років — у разі викрадення. Проте до суду справа доходить рідко. Так, минулого року було порушено лише 7 кримінальних справ.

Немає й офіційної статистики про кількість таких шлюбів, але останніми роками чисельність дітей, народжених дівчатками-підлітками, особливо в сільській місцевості, постійно зростає.