Закон і Бізнес


Обмін досвідом задля розвитку


№42 (1340) 04.11—10.11.2017
4345

Компанія НLB Ukraine в рамках своєї ініціативи "to perform all things internationally" звернулося до партнера одного з голландських офісів HLB, з метою придбання зарубіжного досвіду роботи у сфері аудиту, який сильно відрізняється від українського.


Так, договори на аудит у Нідерландах укладаються до закінчення року, що дозволяє зробити графіки завантаження персоналу на півроку вперед.

Під час виконання аудиту більше уваги приділяється тестуванню системи внутрішнього контролю клієнта, і менше виконанню процедур по суті (наприклад, не відправляють листи кредиторам). Більшу частину часу партнери та менеджери проводять «у полях», зустрічаючись із клієнтами. По закінченню кожного місяця проводять загальні збори для аналізу виконання поточних завдань та погодження планів на майбутнє.

У Нідердандах на 17 млн населення 10 тис. сертифікованих аудиторів, які є членами їх профорганізації CPA. У їх 17 офісах HLB працює 450 аудиторів. Середній заробіток аудитора, який щойно отримав сертифікат, становить 3-4 тис. євро на місяць.

Лише близько 10 компаній мають OOB-License, яка дає право на аудит лістингових компаній через дуже високі вимоги до таких аудиторів.

Загалом, близько 70% доходів аудиторських компаній забезпечує власне аудит, а решту - консалтинг та податки.

Компанія HLB Ukraine, збирається і надалі пізнавати досвід своїх партнерів, для вдосконалення не лише самої компанії, але і своїх знань в аудиторській діяльності на міжнародному рівні.