Закон і Бізнес


Скасування дипломів юристів не буде


01.11.2017 16:42
130747

Необхідно визначити момент, з якого доступ до юридичної професії стане можливим тільки за результатами складання єдиного іспиту. Однак діючих юристів зміни не торкнуться.


Про це заявила заступниця Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд під час обговорення проекту закону № 7147 «Про юридичну (правову) освіту і загальний доступ до правничої професії», передає кореспондент газети «Закон і Бізнес».

Просуваючи ідею складання єдиного іспиту, автори законопроекту наголошують, що через 5-6 років після введення нової моделі правової освіти, Україна отримає юристів нового зразка. І з цього моменту слід ввести єдиний іспит, що даватиме змогу претендувати на місця в судовій системі, адвокатурі, прокуратурі чи нотаріаті. Тих, хто на цей момент вже буде здійснювати один із перерахованих видів професійної діяльності, зміни, запропоновані проектом, не торкнуться.

Також О. Сироїд зазначила, що реформуючи систему правової освіти, необхідно:

остаточно узгодити модель, за якою буде здійснюватися підготовка юриста;

визначити зміст навчальних програм;

зазначити момент переходу до професії.

Наразі моделі правової освіти розроблені Міністерством освіти і науки, а також Міністерством юстиції. Обидві ці моделі, на думку розробників проекту 7147, є зрілими і заслуговують на увагу. Вони мають бути враховані при створенні єдиної концепції.

«Судова реформа почнеться з реформи правової освіти», – переконана О. Сироїд.

Нагадаємо, сьогодні, 1 листопада, Асоціація правників України обговорює практичні аспекти проекту закону «Про юридичну (правову) освіту і загальний доступ до юридичної професії», ініційованого Комісією АПУ з питань удосконалення юридичної освіти.

Проект містить багато новел, що можуть радикально змінити структуру та зміст підготовки майбутніх юристів в Україні. Водночас, до його положень є низка критичних зауважень, що свідчить про необхідність подальшого публічного обговорення проекту і вдосконалення його змісту.

Закон і Бізнес