Закон і Бізнес


«Пенсійні» негативи


№42 (1340) 04.11—10.11.2017
7803

Чимало положень пенсійної реформи порушують конституційні права громадян. Особливо тих, кому до пенсійного віку залишається менше 10 років. Виправити це можна або змінивши прийнятий закон, або звернувшись до Конституційного Суду.


Як наголошують автори проекту закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо скасування негативних положень «пенсійної реформи» (№7237), стрімке, хоч і поетапне збільшення страхового стажу фактично позбавить великий прошарок громадян права на призначення бодай мінімальної пенсії.

На думку нардепів, такий підхід насамперед суперечить ст.58 Конституції, яка забороняє ретроспективну дію законів у часі. Адже для осіб, які планували своє життя, виходячи з положень діючих раніше умов пенсійного забезпечення та стажу (20 років — для жінок, 25 — для чоловіків), фактично унеможливлюється набуття до 60-річчя необхідних 35 років стажу. Тобто пенсійна реформа насамперед вдарить по тих, чий вік сьогодні більше за 35-40 років.

І попри запевнення влади про не підвищення пенсійного віку, він фактично збільшиться до 63 років для жінок і 65 — для чоловіків. Адже тільки з цього віку громадянин, в якого не назбирається 35 років стажу, отримає права на соціальну допомогу.

Такі самі законні очікування на соціальне забезпечення мали й ті, кому держава обіцяла пенсію за вислугу років. Але тепер одним розчерком пера переважна більшість з них позбавлені такого права.

Звісно, що цей парламент навряд чи схвалить такий закон. І громадянам, яким до пенсії залишилося не так вже й багато, можна сподіватися або на нову Верховну Раду, або на Конституційний Суд. В останнього є всі підстави визнати, що така пенсійна реформа немає нічого спільного із соціальною державою, якою названа Україна у Конституції.