Закон і Бізнес


Про всяк пожежний


№42 (1340) 04.11—10.11.2017
5642

Запропоновано посилити відповідальність за порушення правил пожежної безпеки. Автори ініціативи кажуть про відчуття безкарності порушниками. Та через новації бізнес може постраждати від надмірної уваги контролерів.


Законопроектом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки» (№7233) передбачено суттєво підвищити відповідні санкції.

Так, за відповідні протиправні діяння в Кодексі про адміністративні правопорушення пропонується встановити штрафи: для громадян - від 150 до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, для посадових осіб - від 250 до 500 н.м.д.г. Також будуть додатково штрафувати за порушення вимог до систем пожежної автоматики, несанкціоноване перекриття проїздів  для пожежної техніки.

Крім того, у ст.270 Кримінального кодексу «Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки» пропонується підвищити штрафи з 50-120 н.м.д.г. до 1 тис. – 2 тис. н.м.д.г.  

Автори обурені, що близько 30% недоліків, які пропонують усунути пожежники, не усуваються. А керівникам підприємств простіше заплатити максимальний штраф, ніж виділяти кошти на пожежну безпеку.

Втім, варто було б спочатку нівелювати корупційні ризики під час протипожежного контролю, а також забезпечити невідворотність покарання порушників.