Закон і Бізнес


Взялись за малих


№42 (1340) 04.11—10.11.2017
5601

Витрати малого бізнесу через прийняття закону про обов’язковий РРО та первинну документацію складуть понад 15 млрд. грн. Це призведе до масового закриття бізнесу, зростання безробіття та соціальної напруги в суспільстві.


Автори проекту «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо заходів з детінізації обігу товарів і послуг» (№7142) занепокоєні, що спрощенці 2-ї та 3-ї груп можуть працювати без реєстратора розрахункових операцій з оборотом до 1 млн грн. на рік. 

Тому їх використовують для оптимізації оподаткування та виведення коштів у готівку. Наводяться цифри, що в минулому році з усіх ФОП близько 65% «фактично не ведуть власного малого бізнесу, а просто використовуються як внутрішній офшор третіми особами».

Натомість підприємці говорять, що облік витрат на підставі первинних документів створить величезну хвилю додаткової роботи, а на обсяг оподаткування ніяк не впливає. За розрахунками ВГО «Союз захисту підприємництва» лише за перший рік впровадження проекту витрати малого бізнесу на його виконання складуть щонайменше 15 млрд. грн.

Це призведе до масового закриття бізнесу, зростання безробіття та соціальної напруги в суспільстві та, як наслідок, до соціально-політичного вибуху. А посилення фіскального тиску на малий та мікро-бізнес безпосередньо не призводить до зменшення тіньового сегменту економіки.