Закон і Бізнес


Прокурор зі свідоцтвом


№41 (1339) 28.10—03.11.2017
41389

Чи може діючий прокурор скласти присягу адвоката та отримати відповідно свідоцтво? У Генеральній прокуратурі вважають, що це порушує вимоги щодо несумісності. Але у Вищої ради правосуддя — власна позиція.


Як повідомив голова ВРП Ігор Бенедисюк, у травні 2016 року Рада адвокатів Львівської області видала свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю Михайлу Медведю. Того ж дня він подав заяву про зупинення такої діяльності, оскільки займає посаду прокурора відділу організації діяльності у сфері запобігання та протидії корупції прокуратури Львівської області.

На думку І.Бенедесюка, яку він озвучив на засіданні Ради, «доказів того, що М.Медвідь, працюючи на посаді прокурора, займався адвокатською діяльністю, немає. Відповідно, відсутні підстави для висновку про те, що він здійснював діяльність, несумісну з його посадою прокурора». Тож ВРП дозволила, аби у нелегкій боротьбі із запобігання корупції душу прокурора «гріло» адвокатське свідоцтво.

З посиланням на такий висновок Ради, не тільки прокурори, а й судді, правоохоронці, нардепи та й усі високопосадовці можуть претендувати на отримання адвокатського свідоцтва. Про всяк випадок.