Закон і Бізнес


Без вогню не буде диму

Париж очистять від автомобілів, що забруднюють повітря


Парижани не проти відмовитися від автомобілів і пересісти на велосипеди.

№40 (1338) 21.10—27.10.2017
5017

Столиця Франції має намір до 2030 року звільнити міські вулиці від усіх автомобілів з двигунами внутрішнього згорання. Пріоритет отримають електромобілі й громадський транспорт.


Згідно з планом, представленим паризькою міською адміністрацією, вже до 2024 року на вулицях не повинно залишитися автомобілів з дизельними двигунами, а до 2030-го — з бензиновими. Метою визначили перетворення Парижа на місто, не забруднене вуглекислим газом, мовиться в документі.

Представниця адміністрації Парижа в інтерв’ю DPA зауважила, що пропонований документ не передбачає заборон для автомобілів з двигунами внутрішнього згорання або штрафів за їх використання. Поставленої мети планується досягти за рахунок ставки на електромобілі й громадський транспорт.

Оголошені заходи означають, що паризька адміністрація прагне набагато раніше виконати завдання, поставлені урядом Франції. Міністр екології Франції Ніколя Юло в липні оголосив про намір заборонити продаж автомобілів з дизельними і бензиновими двигунами до 2040 року.

Забруднення повітря в Парижі є серйозною проблемою. Минулої зими влада неодноразово забороняла рух старих дизельних автомобілів у столиці. Мер міста Анн Ідальго вже давно вживає заходів, спрямованих на скорочення руху транспорту. Крім іншого, вона заборонила пересування автомобілів по дорогах уздовж Сени. Тепер ці дороги доступні тільки для пішоходів і велосипедистів.

У «Гринпіс» схвалили плани адміністрації міста, відзначивши, що «Париж задає правильний курс».