Закон і Бізнес


Який німець не любить швидкості?!

Лихачів виховують як грошима, так і позбавленням посвідчень


№40 (1338) 21.10—27.10.2017
5132

За перевищення швидкості в Німеччині щорічно карають понад 2 млн водіїв. Це і штрафи, і бали в картотеці Федерального відомства автодорожнього транспорту. Причому останніх тут бояться більше від грошових покарань.


У населених пунктах країни дозволено рух зі швидкістю до 50 км/год, за їх межами на звичайних дорогах — 100 км/год, якщо немає інших знаків. А ось на автобанах обмежень не існує, а рекомендована швидкість — 130 км/год. Можна сміливо стверджувати, що багато німців уважають майже своїм конституційним правом свободу пересуватися по автобанах, максимально натиснувши на педаль газу.

Втім, якщо проїхатися з вітерцем на іншій ділянці дороги, то за перевищення швидкості понад дозволену до 20 км/год можна отримати «лист щастя» на суму від €10 до 35. Причому швидка їзда по населених пунктах обходиться дорожче, ніж за їх межами. Далі шкала штрафів значно суттєвіша: 25 км/год — €80 і один бал, 60 км/год — €280, 2 бали і два місяці позбавлення посвідчення.

Втім, і на автобанах є ділянки з обмеженням швидкості й, відповідно, свій «прейскурант» на його ігнорування: 16—20 км/год —€30; до 25 км/год — €70 і один бал. Якщо ж ви зможете розігнати свій «болід» ще швидше й перевищите обмеження більш ніж на 70 км/год — €600, 2 бали, 3 місяці без документа. Вину може обтяжити порушення дистанції. Покарання за цей проступок становить від €25 до 400 і від 1 до 2-х балів додатково.

Радарний контроль згідно з принципами німецьких ПДР повинен здійснюватися в першу чергу не з метою покарання, а для виховання водіїв, а також на особливо небезпечних ділянках з великою кількістю аварій. Добрі дорожньо-педагогічні наміри законодавців дають місцевій владі великий простір для інтерпретацій. Гроші надходять до місцевих бюджетів, що стимулює апетити бургомістрів і скарбничих.

Правда, про радарний контроль попередять заздалегідь, щоб несподіване гальмування не спровокувало ДТП. А ось у населених пунктах попередження про радари не потрібне.

У деяких містах влада встановлює, так би мовити, холості радари. На помітних здалеку табло вони показують водієві спочатку швидкість, а потім залежно від результату — відповідний смайлик — усміхнений чи незадоволений.

Перевищення швидкості — одна з найбільш частих причин тимчасової заборони на керування автомобілем у Німеччині. Якщо ж за 2,5 року примудритися набрати 8 балів — посвідчення заберуть зовсім! Доведеться отримувати нове.