Закон і Бізнес


Імунітет спотикання


№40 (1338) 21.10—27.10.2017
4656

Президент учергове вніс до Верховної Ради законопроект, що передбачає зняття депутатської недоторканності. Це вже друга спроба за останні 3 роки позбавити парламентарів конституційних гарантій.


Нагадаємо, що у 2015 році глава держави вже вносив пропозиції щодо виключення зі ст.80 Основного Закону чч.1 і 3 (№1776), які надають нардепам імунітет від кримінального переслідування. Але після бурхливих запевнень у бажанні позбутися власного імунітету і навіть отримання позитивного висновку Конституційного Суду, Верховна Рада не наважилася на такий крок. Щоправда, пояснивши це тим, що у КС є зауваження до обмеження суддівського імунітету, що йшло у зв’язці.

Тепер у проекті № 7203  йдеться тільки про депутатську недоторканість. Необхідність її зняття глава держави обґрунтовує суспільним запитом, що, так співпало, саме у цей момент озвучувався під стінами парламенту. Щоправда, позбавити імунітету цей склад Верховної Ради не вдасться в силу вимог Конституції, тож настання цього часу відкладається до 01.01.2020.

Втім, з огляду на те, що 2019 року в країні пройдуть не тільки парламентські, а й президентські вибори, навряд чи й у провладних фракцій вистачить мужності відмовитися від власного захисту. Адже все може змінитися таким чином, що імунітет від затримання хоча б на деякий час їм не завадить.