Закон і Бізнес


Лібералізація від регулятора


№40 (1338) 21.10—27.10.2017
4571

Валютні ліцензії для інвестування за кордон скасують, однак їх можуть замінити дозволи Нацбанку. А фінустановам буде «дозволено все, що не заборонено законом», та вони можуть заплутатись у підзаконних актах.


Національний банк оприлюднив проект закону «Про валюту» для обговорення. Документ є рамковим, що закладає загальні принципи регулювання, а конкретні правила будуть визначатись рішеннями НБУ.

Зокрема, скасовуються валютні ліцензії для інвестування за кордон. Та експерти припускають, що НБУ підзаконними актами запровадить замість них певні дозволи.

Також проект декларує принцип «дозволено все, що не заборонено законом». Проте ймовірно фінустановам доведеться розбиратись у деталях чисельних підзаконних актів регулятора.

Крім того, відповідно до проекту, НБУ як орган валютного нагляду та банки як його агенти матимуть право вимагати від компаній та фізосіб документи за операціями. Втім невідомо, про які документи йдеться та яка буде відповідальність за порушення ненадання цих документів. Ймовірно це теж врегулюють підзаконними нормативно-правовими актами.

Проект позиціонується як ліберальний. Однак враховуючи, що більшість питань врегульовуються рішеннями НБУ останній зможе керувати ринком в ручному режимі.