Закон і Бізнес


В.о. голови Яремчанського міськсуду Андрій Іванов:

«Страх із приводу того, що навички судді дещо втрачені, мав місце»


Андрій Іванов: «Страх із приводу того, що навички судді дещо втрачені, мав місце»

№39 (1337) 14.10—20.10.2017
МАРИНА ЗАКАБЛУК
13623

7 серпня з’явився указ Президента, відповідно до якого володарів мантій вперше було відкомандировано до інших судів. У відрядження відправилися 32 служителі Феміди. Завдяки такому тимчасовому переведенню почали розглядатися справи в деяких судах, в яких не залишилося жодного законника. Про враження від відрядження, обсяг роботи, який звалився на плечі в іншому суді, «ЗіБ» розпитав у Андрія ІВАНОВА, який працював у Перевальському районному суді Луганської області, а нині відряджений до Яремчанського міського суду Івано-Франківської області.


«Столичних судів серед відкритих до відрядження установ у списку не було»

— Андрію Петровичу, у вас був вибір, до якого суду поїхати у відрядження. Чому обрали саме Яремчанський міський? Чи були ще якісь варіанти, куди хотіли перевестися? Як мені відомо, деякі служителі Феміди з непрацюючих судів Донецької та Луганської областей хотіли знайти роботу в межах Київської області.

— Так, вибір був. Вища кваліфікаційна комісія суддів відкрила список із 10 судів, до яких можливо було відрядитися. Серед них був і Яремчанський міський. Столичних судів серед відкритих до відрядження установ у списку не було. Чому саме Яремчанський міський суд? По-перше, мене вразило, що майже рік у цьому суді не було жодного судді. По-друге, ніколи не був у Карпатах, хотілося подивитися на гори. По-третє, друзі розповідали, що в цьому суді на розгляді багато земельних справ. Хотілося трохи розібратись у цій темі, набратися досвіду в розгляді справ такої категорії.

— Як я зрозуміла, ви ніколи не були в Яремчому. Коли ВККС дала рекомендацію на відрядження, то їздили подивитися на місто та суд? Чи вперше туди потрапили, коли вже мали на руках указ Президента?

— Вперше потрапив через кілька днів після отримання рекомендації Вищої ради правосуддя. Познайомився з колективом суду, попросив підготувати аналітичну довідку щодо кількості та категорій нерозглянутих справ. Подивився на Карпати (усміхається).

— Які у вас були перші враження від Яремчого та суду?

— Перші враження — позитивні. Дружелюбний, працездатний колектив, готовий до роботи. Зручне розташування будівлі суду та задовільний технічний стан самого приміщення.

— Чи надали вам житло в Яремчому? Яке саме?

— Територіальне управління Державної судової адміністрації в Івано-Франківській області оплачує оренду житла. Воно гідне, абсолютно нормальні умови проживання. Хотілось би відзначити дуже уважне ставлення голови ДСАУ Зеновія Холоднюка, його заступника Ольги Булки та голови ТУ ДСА в Івано-Франківській області Оксани Рибак до потреб Яремчанського міського суду. Питання матеріально-технічного забезпечення роботи установи, ремонту приміщення, забезпечення необхідним обладнанням тощо вирішуються негайно.

«Посада в.о. голови суду не заважає розгляду справ»

— Ви знали, що в Яремчанському міськсуді немає жодного служителя Феміди, тож вам доведеться виконувати ще й обов’язки голови установи. Чи були готові до розгляду справ, надмірного навантаження й зайняття посади, хоч і тимчасово, керівника?

— У Перевальському районному суді Луганської області я обіймав адміністративну посаду — заступника голови. До призначення суддею працював керівником апарату суду, тому посада в.о. голови Яремчанського міського суду не була для мене чимось новим. Маю певний досвід щодо виконання обов’язків при зайнятті адміністративної посади. Щодо надмірного навантаження, то дійсно був готовий до цього і розумів, що доведеться слухати дуже багато справ. Посада в.о. голови суду не заважає розгляду справ. До того ж у суді є досвідчені керівник апарату Галина Савчук, заступник керівника Уляна Стефурак, працівники апарату суду, секретарі судових засідань. Тобто є на кого покластись і є кому правильно організувати роботу. Ми радимося. Приймаємо рішення після обговорення, тому проблем не виникало.

— Коли ви стали працювати в Яремчанському міськсуді, скільки справ одразу отримали у своє провадження?

— Станом на 30 вересня мені передано в провадження 948 справ. Не маю можливості призначити всі справи до розгляду, оскільки на ознайомлення з матеріалами потрібен певний час. Поступово виправляю ситуацію.

— У 2014 році у вас закінчився 5-річний строк повноважень. Більше ніж 3 роки ви не розглядали справ. Підтримували якось кваліфікацію? Можливо, займалися самонавчанням, стежили за змінами, які вносилися до законодавства? Не було страху, що за ці 3 роки вже могли розучитися писати рішення й потрібно буде по-новому набивати руку?

— Дійсно, з 2014 р. я практично займався, можна й так сказати, самонавчанням, багато писав статей на юридичні теми. Брав участь у юридичних семінарах та інших заходах. Став одним із засновників Асоціації розвитку суддівського самоврядування, тісно співпрацював з Національною асоціацією адвокатів, став членом комітету НААУ з прав людини. Страх із приводу того, що навички судді дещо втрачені, був. Перед призначанням довелося перечитувати процесуальні кодекси, відстежувати зміни в законодавстві, в судовій практиці. Спочатку було важко, але кодекси допомогли!

«Не думаю, що від повторення норм законів та судової практики може бути хоч якась шкода»

— Чи готові пройти кваліфікаційне оцінювання? Вже зареєстрували на сайті ВККС свій намір пройти його? Як ставитеся до необхідності проходити кваліфоцінювання всім служителям Феміди? Думаєте, це принесе позитивні результати?

— Кваліфікаційне оцінювання пройти готовий. На сайті зареєструвався. До необхідності пройти кваліфоцінювання ставлюся так: є вимога закону, її потрібно виконувати. Чи принесе оцінювання результати? Упевнений, що принесе. Не думаю, що від повторення норм законів та судової практики може бути хоч якась шкода. Переконаний, що працюючим суддям це піде тільки на користь.

— Які категорії справ ви слухали в Перевальському райсуді? Бо ж у Яремчанському доводиться розглядати і кримінальні, і цивільні, й адміністративні, і справи про адмінправопорушення. То чи не виникає труднощів з тими категоріями справ, яких не доводилося розглядати раніше?

— У Перевальському райсуді розглядав усі категорії справ. Тому до того, що в Яремчанському міському суді доведеться розглядати справи всіх категорій, був готовий. Труднощі можуть виникнути при слуханні будь-якої справи. Незалежно від категорії. Це може бути пов’язано як із недосконалістю законодавства, так і з неоднозначною судовою практикою.

— У Яремчанському міськсуді працюєте 2 місяці. Скільки справ устигли розглянути за цей час?

— Приблизно 200.

— Чи було таке, що до суду приходили жителі Яремчого й дякували за те, що ви приїхали попрацювати в їхньому суді, адже без вас вони не могли вирішити свої справи?

— Так, приходили й дякували. А дехто запитував: «Чому москаля з Луганська прислали?» Відповідаю: у Москві жодного разу не був, тож не «москаль» (усміхається).

— На сайті суду знайшла інформацію: 12 жовтня у вас було 79 судових засідань. На деякі відводилося всього 2 хв. Чи встигаєте за цей час розглянути ту ж справу про адмінправопорушення? Чи доводиться збиватися з графіка?

— Була призначена велика кількість справ про адміністративні правопорушення, за якими закінчилися строки притягнення до адміністративної відповідальності. Із цієї підстави справи підлягають закриттю. У цій категорії справ правопорушників у судові засідання викликаємо, але з’являється 2—3 особи. Інколи, звісно, графік може на кілька хвилин змінитись, але незначно.

«Багато справ розглянути за півроку не вдасться»

— Зважаючи на те, що у вас уже є певний досвід роботи як відрядженого судді, хочу поцікавитися: чи доцільно відкомандировувати володарів мантій лише на 6 місяців? Можливо, необхідно відряджати мінімум на рік, аби суддя встиг розглянути якомога більше справ?

— Цілком згоден, що 6 місяців відрядження, тим більше в суд, який майже рік не працював, замало. Під час вирішення питання про відрядження я у ВККС просив, щоб мене відрядили на рік, оскільки розумів, що 6 місяців не вистачить, щоб принаймні розглянути значну частину справ. Однак було прийняте таке рішення. Дійсно, багато справ розглянути за півроку не вдасться, тим більше що деякі сторони, яким вигідне затягування розгляду справ, будуть усілякими способами це робити, бо строк відрядження чітко визначений — 6 місяців.

— На вашу думку, за яких умов (відсутності проблем з кадровим забезпеченням, стабільності законодавства, забезпечення судді житлом) інститут відрядження зможе нормально працювати? Адже нині така ситуація склалася: ВККС пропонує багато вакансій для тимчасового переведення, але судді не надто поспішають кудись їхати. Із чим така ситуація може бути пов’язана?

— Триває судова реформа, у ході якої багато суддів звільнилося. Дуже складною та тривалою є процедура призначення. Є проблемою надзвичайно велика кількість вакансій суддів та кадровий голод у судах. Протягом року-двох, я вважаю, ця проблема буде розв’язана. Однак у цей час саме нам, діючим суддям, доведеться попрацювати і за себе, і за того, хто на цю посаду. Для того щоб відрядити суддю до іншого суду, потрібна певна інформація про його навантаження в установі, в якій він працює, та висновок голови суду: доцільно відряджати чи ні. Оскільки кадровий голод існує майже в усіх судах, то, відповідно, мало хто захоче дати згоду на відрядження працюючого судді, тим більше що навантаження в усіх судах надмірне.

— Чи плануєте подовжити строк свого відрядження ще на півроку? Чи, можливо, розглядаєте варіант переведення на постійній основі до Яремчанського міськсуду?

— Маю намір подовжити строк відрядження. При цьому звертаю увагу на такі обставини. Рекомендацію ВККС про відрядження отримав 13 березня 2017 р., указ Президента про відрядження з’явився 7 серпня, тобто майже через 5 місяців. Дуже сподіваюся, що під час вирішення питання про подовження строку відрядження процедура буде значно коротшою. Крім того, аби забезпечити безперервність процесу, вона повинна відбутися до закінчення строку першого відрядження. Хотілось би, щоб це було враховано при підготовці та прийнятті відповідних рішень ВККС, ВРП та Адміністрацією Президента.