Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 39 (1337). Анонс публікацій


Закон і Бізнес N 39 (1337)

13.10.2017 15:54
3619

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес N 39 (1337). 17 -20 жовтня 2017 року.


Настав час для зміни розуміння служителями Феміди суті самоврядування. Так, делегати мають їхати на з’їзд суддів у Київ не для прогулянок. Необхідно, щоб висування кандидатів у члени Ради суддів відбувалося за чітко визначеними правилами. Крім того, претенденти на крісла у Вищій кваліфікаційній комісії суддів та Вищій раді правосуддя повинні до початку роботи в цих органах зрозуміти, чи вистачить їм на те сил. Подробиці читайте в матеріалі " На всіх не покладайся, а сам урядуй".

Сьогодні бізнес в Україні стикається з багатьма труднощами. Компаніям доводиться постійно шукати нові напрями та методи розвитку, щоб утриматися на плаву. Як вони цього досягають? Яку роль на сьогодні відіграє юридичний департамент компанії? Які завдання перед ним ставить керівництво? Чи має ринок парфумерної продукції в нашій країні свої особливості з точки зору законодавчого регулювання та судових спорів? Про все це «ЗіБ» запитав у керівника юридичного відділу ТОВ «Лореаль Україна» Ірини Кравцової.

Рада суддів перевірила відповідність 19 осіб, які виявили намір обійняти посаду в Конституційному Суді, вимогам, установленим законодавством. Одного претендента «самоврядники» відсіяли. Кого саме - дізнаєтесь в матеріалі "18 на одну посаду в КС".

Фахівці очікують створення Вищого суду з питань інтелектуальної власності. Однак відмічають, що законодавець не визначив багатьох нюансів: за якою процедурою розглядатимуться справи, як діятиме апеляційна палата, чому провідні фахівці не потраплять до складу установи тощо. Відповідь на ці питання шукайте в статті " Почали з недоліків".

У проектах процесуальних кодексів передбачалося зазначити: новий Верховний Суд має враховувати практику своїх попередників. Однак за цю норму народні депутати не проголосували. До чого це призведе в майбутньому дізнаєтеся з публікації " Чужа думка — темний ліс".

7 серпня з’явився указ Президента, відповідно до якого володарів мантій вперше було відкомандировано до інших судів. У відрядження відправилися 32 служителі Феміди. Завдяки такому тимчасовому переведенню почали розглядатися справи в деяких судах, в яких не залишилося жодного законника. Про враження від відрядження, обсяг роботи, який звалився на плечі в іншому суді, «ЗіБ» розпитав у Андрія Іванова, який працював у Перевальському районному суді Луганської області, а нині відряджений до Яремчанського міського суду Івано-Франківської області.

Одним з основоположних завдань Асоціації суддів господарських судів України є сприяння розвитку системи господарських судів та відповідного судочинства. У вирішенні цього завдання не останню роль відіграє виявлення проблем організаційного та фінансового забезпечення діяльності судів. Тому АСГСУ проаналізувала ситуацію, пов’язану зі знищенням наявної системи фінансування місцевих адміністративних і господарських судів. Подробиці - у статті голови Асоціації суддів господарських судів України, голова Одеського апеляційного господарського суду Наталії Богацької "Пілотне" позбавлення".

У ставленні деяких очільників судів до значення й ролі займаних ними адміністративних посад намітилися зміни. Раніше керманичам були притаманні такі риси, як непублічність і закритість, вони оберталися в тісному світі окремо взятого суду. Нині ці люди дивляться на все геть інакше. Детальніше - у матеріалі " Розкута Феміда".

Позбавлений можливості оцінити процесуальне рішення прокурора про закінчення досудового розслідування, суд не має формальних підстав для повернення обвинувального акта та не може ухвалити вирок відповідно до вимог чинного законодавства. Які наслідки спричиняє неможливість для володаря мантії оцінити рішення прокурора про завершення розслідування читайте у статті " Якщо не вийшло з першої спроби".

У кримінальному процесі формуються нові тренди. Підозрюваний, обвинувачений, прокурор, потерпілий шукають способу закінчити кримінальне провадження з мінімальними втратами й укласти угоду про визнання винуватості або примиритися. Що треба знати перед укладанням угоди зі слідством та потерпілим дізнаєтеся з публікації "Договір — над гроші".

Фахівці з інтелектуальної власності з нетерпінням очікують початку діяльності Вищого спеціалізованого суду. Недавно побачили світ нормативні акти, покликані забезпечити створення цього органу. Однак і досі невирішеними залишаються багато питань. Наприклад, за якою процедурою суд розглядатиме справи, чому до його складу не потраплять науковці. Відповідь на ці питання читайте в публикации " Ерзац європейського захисту".

У судовій практиці закріплюється думка щодо неможливості заміни стягувача у виконавчому провадженні на підставі договору відступлення права вимоги. Відповідна правова позиція відображена в ухвалі Вищого адміністративного суду від 7.03.2017 (справа №803/1273/16). Однак, перш ніж категорично стверджувати, потрібно з’ясувати, що може бути підставою для такого правонаступництва. Детальніше - у статті " Правонаступництво на останній стадії".