Закон і Бізнес


ПАРЄ рекомендує Україні запровадити гнучку модель двомовної освіти


12.10.2017 16:24
4644

Парламентська асамблея Ради Європи висловила юридичні зауваження до закону про освіту в частині мов нацменшин та запропонувала запровадити гнучку модель двомовної освіти: 60% учбових програм українською мовою та до 40% - мовами нацменшин.


Про це йдеться в ухваленому Парламентською асамблею Ради Європи рішенні з рекомендаціями Україні щодо закону про освіту в частині мов національних меншин, повідомляє "Закон і Бізнес" з посиланням на Європейську правду.

За відповідне рішення проголосували 82 делегати, утримались 17, проти 11. Українська делегація, за винятком Мустафи Джемілєва, проголосувала проти.

Поправки до документа подавали виключно угорські та румунські члени Асамблеї, більшість з яких була схвалена.

Зокрема, ПАРЄ рекомендує українській владі переглянути питання мов меншин в освіті, беручи за основу гнучку модель двомовної освіти для всіх осіб, які належать до “корінних народів України” і “національних меншин”, щоб не було дискримінації. На практиці можливим орієнтиром може бути не менше 60% учбових програм українською мовою та до 40% - мовами національних меншин.

"У своєму рішенні ПАРЄ доволі жорстко засудило ухвалення Верховною Радою Закону про освіту в частині мов нацменшин та звернулася до України з проханням врахувати всі без винятку рекомендації Венеціанської комісії, а також внести відповідні зміни до Закону про освіту. Також в ПАРЄ (всупереч позиції доповідача А. Херкеля) констатували, що вже зараз є "низка юридичних питань до закону", - йдеться в повідомленні.