Закон і Бізнес


Пенсійна реформа набрала чинності

Якого осучаснення пенсій чекати?


11.10.2017 13:40
7168

В Україні запроваджено новий порядок виходу на пенсію залежно від наявного страхового стажу, змінено порядок визначення мінімального розміру пенсії та поновлено пенсії працюючим пенсіонерам.


Сьогодні, 11 жовтня, набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» (на базі проекту №6614), передає видання «Закон і Бізнес».

Згідно із законом, щороку проводитиметься перерахунок раніше призначених пенсій шляхом збільшення показника середньої заробітної плати, який враховується для обчислення пенсії.

Документ зобов'язує провести перерахунок пенсій, надбавок, підвищень та інших виплат з урахуванням прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, який встановлений на 1 грудня 2017 року Законом України «Про Державний бюджет України на 2017 рік».

Також Уряду доручено подати на розгляд Верховної Ради України законопроект щодо перерахунку пенсій військовослужбовців із урахуванням оновленого грошового забезпечення.

Втім, попри красиву назву, та заяви прес-служб держорганів, експерти вбачають подальше погіршення стану українських пенсіонерів

Річ у тім, що серед аргументів на користь прийняття пенсійної реформи називалися необхідність скорочення дефіциту бюджету Пенсійного фонду і, водночас, «осучаснення розміру пенсій». В Уряді запевняли, що після проведення цієї реформи більшість громадян отримають надбавки до пенсій. Що власне і подавалося як турбота про малозабезпечені верстви населення.

Проте, експерти ГНЕУ, навпаки, звертали увагу на численні неузгодженості документу, зокрема, зі ст.22 Конституції. Адже, наприклад, зменшення величини оцінки одного року страхового стажу з 1,35% до 1% «призведе до загального зменшення розміру як пенсій, які будуть призначені після набрання чинності цим законом, так і вже призначених пенсій».

Також експерти наголошували, що цей закон змусить самозайнятих осіб, включаючи адвокатів та нотаріусів, сплачувати страхові внески навіть у ті періоди, коли вони не отримуватимуть доходу.

На думку ГНЕУ, через підвищення мінімального стажу до 35 років для чоловіків та 30-ти для жінок замість обіцяного «осучаснення» матимемо «зрівнялівку» у пенсіях. Адже навіть ті, хто не матиме необхідного стажу, отримуватимуть соціальну допомогу на рівні прожиткового мінімуму. Тож фактично Уряд переклав тягар «солідарності» на тих, хто працював і сплачував внески, зменшуючи для них базу та коефіцієнти обчислення пенсії.

Закон і Бізнес