Закон і Бізнес


Фемінізм перемагає


Донедавна саудівським дівчатам дозволяли користуватися мобільними тільки вдома.

№38 (1336) 07.10—13.10.2017
5391

Міністр освіти Саудівської Аравії дав вказівку керівництву університетів і коледжів дозволяти студенткам проносити мобільні телефони на територію кампусів. Він закликав не заважати дівчатам користуватися цим видом зв’язку.


Рішення було ухвалено після того, як батьки поскаржилися на те, що охорона студентських кампусів обшукує дівчат і конфіскує в них телефони. Також були нарікання на черги при вході в навчальні заклади у зв’язку з таким оглядом.

Крім того, розташований у столиці країни Ер-Ріяді університет короля Сауда вже не вимагає обов’язкового раніше дозволу від батьків для студенток, котрі закінчили навчання до 11-ї години ранку, покинути кампус. Тепер дівчата можуть самостійно розпоряджатися своїм часом, повідомляє Gulf News.

Саудівська Аравія — країна з найжорсткішими обмеженнями прав жінок. Так, представницям слабкої статі дозволено з’являтися в суспільстві тільки в супроводі родича або опікуна чоловічої статі.

Проте ситуація з безправним становищем жінок у країні дуже поволі, але змінюється. Так, із літа 2018 року вони зможуть самостійно керувати авто. Вже розпочато підготовку до відкриття першої в Саудівській Аравії школи водіння для жінок.

Влітку король під тиском феміністок видав указ, що дозволяє жінкам самим відвідувати державні учбові заклади та лікарів, а також представляти себе в суді.