Закон і Бізнес


Приватні експерти виступають за рівність процесуальних прав


05.10.2017 17:02
5072

Правники вимагають від законодавця впровадження інституту приватних експертів, наділених рівними з державними експертами процесуальними правами.


Професія судового експерта має формуватись на паритетних засадах і державна монополія у цій царині не доречна. Таку думку висловила директор Науково-дослідного інституту інтелектуальної власності НАПрН України Олена Орлюк під час конференції «Теорія і практика судової експертизи в сфері інтелектуальної власності в епоху реформ», повідомляє "Закон і Бізнес". Організували захід Асоціація правників України, Асоціація адвокатів України та НДІ інтелектуальної власності НАПрНУ.

Занепокоєння в експертній царині викликали оновлені законодавчі положення, викладені у процесуальних кодексах. Наразі остаточний текст вже прийнятих документів не оприлюднений і говорити про конкретні зміни зарано. Однак з проектів, які були виставлені на голосування, стає зрозуміло, що, принаймні, у кримінальному процесі визнаватиметься лише експертиза, проведена державними експертними установами.

Фахівці з питань судової експертизи зазначене положення вважають спірним і наполягають на необхідності надати приватним експертам рівні процесуальні права з їх державними колегами. Відповідна пропозиція відображена у законопроекті № 6264 «Про судово-експертну діяльність в Україні», ініціатором якого виступає народний депутат Ігор Лапін. Наразі парламентарій готовий передивитись положення законопроекту і закликає фахівців долучатись до його удосконалення.

А ось у Науково-дослідному центрі судової експертизи з питань інтелектуальної власності Міністерства юстиції України новації сприймають спокійніше. Там вважають логічним покладення повноважень з проведення експертиз у кримінальному процесі саме на державних експертів. Річ у тому, що державні експерти відпрацьовують години, які оплачуються з державного бюджету. Водночас, керівництво інституту зазначає, що в разі відмови від послуг їх приватних колег, на результати деяких експертиз доведеться чекати близько року.

Закон і Бізнес