Закон і Бізнес


Сюрпляс перед спуртом


Якщо глава держави допустить фальстарт і підпише указ раніше процесуальної реформи (проект 6232), потім у будь-якого адвоката будуть підстави поставити під сумнів легітимність складу ВС.

№37 (1335) 30.09—06.10.2017
ЛЕВ СЕМИШОЦЬКИЙ
15053

На початку тижня Вища рада правосуддя завершила співбесіди із переможцями конкурсу до нового Верховного Суду, а 29 вересня оголосила свій вердикт: зі 120 суддів мають бути призначені на посади 111 осіб. Та є один нюанс, що дотепер унеможливлює призначення суддів нової установи.


Перед тим, як перейти до процесу прийняття рішень, голова ВРП Ігор Бенедисюк повідомив: «Ми фактично дослідили всі матеріали, заслухали кандидатів, і у нас немає пересторог щодо виходу до нарадчої кімнати».

Власне перебіг співбесід, за якими мав можливість спостерігати кожен бажаючий, засвідчив, що особливих несподіванок від ВРП не буде. Як зауважили у спілкуванні із «ЗІБ» обізнані джерела, прізвища переможців не викликають заперечень у суб’єкта призначення. А випади щодо окремих кандидатів — не більше, ніж особиста ініціатива окремих членів ВРП.

Вранці 29 вересня Рада оголосила результати, а заступник голови АП Олексій Філатов під час VI Судового форуму Асоціації правників України, що проходить в Києві, заявив, що Президент підпише указ про призначення суддів Верховного Суду настільки швидко, наскільки цього вимагатимуть процедури надходження документів з Вищої ради правосуддя та їх оформлення.

Втім, якщо навіть сьогодні на Банкову відправлять кур’єра з поданнями, ознаменувати річницю реформи реляціями про формування ВС не буде можливості.

Як зазначено у пп.2 п.4 «Перехідних положеннях» закону «Про судоустрій і статус суддів», судді ВС мають бути призначені протягом шести місяців від дня набрання ним чинності. Проектом №6232 передбачено подовжити цей строк до 12 місяців. Однак, цей документ не став законом.

Отже, Президенту доведеться дочекатися доки парламент проголосує за процесуальну реформу і лише після цього підписувати указ про призначення суддів ВС. Якщо ж нардепи не виправлять цифр і проголосують за поправки у чинній редакції, ВС взагалі зависне у повітрі на невизначений час.

Це нагадуватиме такий собі сюрпляс перед спуртом між Президентом та Верховною Радою. Однак, на відміну від велоперегонів, тут чітко визначено, що першим фінішну стрічку має перетнути парламент. Якщо глава держави допустить фальстарт і підпише указ раніше, потім у будь-якого адвоката будуть підстави поставити під сумнів легітимність складу ВС. І переграти щось вже не буде можливості.

Хіба що, почати нову реформу…