Закон і Бізнес


Кооператив мільйонерів


Дивлячись на пейзажі Хуаси, мимоволі може вискочити: «Нічого собі, село!» Ну або щось, співзвучне її назві.

№37 (1335) 30.09—06.10.2017
5052

Півстоліття тому це місце було нічим не примітним селом у провінції Цзянсу на сході Китаю. Зараз же за Хуасі закріпився статус «села №1 у Піднебесній», а багато його жителів — мільйонери.


За 50 років Хуасі змогло пройти шлях від звичайного села до символу торжества комуністичних ідей в Китаї. Всі місцеві сім’ї живуть в особняках і мають принаймні один автомобіль. Медицина і школа тут безкоштовні.

Це єдине село у світі, в якому є хмарочос — Longxi International Hotel — заввишки 328 м, що на 4 м вище за Ейфелеву вежу. На його спорудження було витрачено близько $430 млн. Тут працюють майже 80 підприємств — в основному металургійних і текстильних, а товари експортуються в десятки країн, повідомляє РІА «Новости».

Благополуччя села — заслуга нині покійного очільника місцевого парткому У Женьбао. Йому вдалося переконати керівництво в Пекіні, що Хуасі зможе стати наочним прикладом того, як виглядає комунізм.

Іноді для цього йому доводилося використовувати не зовсім традиційні методи. Якщо індустріалізація виглядає цілком логічною, то рішення зробити з населеного пункту кооператив — революційно.

У 1994 році була створена корпорація, що володіє всіма підприємствами в селі. Її акціонерами стали всі місцеві жителі. Наприкінці 1990-х акції села потрапили на біржу, після чого воно почало розвиватися з неймовірною швидкістю.

Щорічно акціонерам виплачується 20% прибутку підприємств, що працюють у селі. Решта вкладається в розвиток. В окремі періоди прибуток «сільського кооперативу» сягав $8 млрд на рік. Це більше, ніж ВВП деяких держав.

Завдяки такій специфічній формі устрою на рахунках кожного із жителів накопичилося не менш як мільйон юанів (близько 4 млн грн.). У 2000-х середній річний дохід становив понад $17,5 тис. на людину. Це в 40 разів більше, ніж у середньостатистичного китайського селянина.

Спеціально для розвитку туризму побудували парк всесвітніх визначних пам’яток, який обійшовся у $23 млн. У ньому є копії Сіднейського оперного театру, Тріумфальної арки, воріт Тянь-аньмень і навіть частини Великої китайської стіни. Розрахунок на туристів виправдав себе: щорічно Хуасі відвідують до 2 млн іноземців. Для них працює аеротаксі: на вертольоті за 10 хв. можна дістатися до найближчих міст.

Якщо спочатку тут проживали понад тисячу чоловік, а площа населеного пункту не перевищувала 1 км2, то після поглинання сусідніх сіл населення зросло до 35 тис. Але статус міста Хуасі ще не присвоїли.