Закон і Бізнес


Декан юрфаку Гельсінського університету поділився досвідом підготовки юристів

2 з 3 студентів їдуть стажуватися за кордон


28.09.2017 16:11
3929

Успішне реформування правової сфери неможливо без реформування юридичної освіти - це твердження стало головним меседжем першого дня VI Судового форуму Асоціації правників України, присвяченого судовій реформі.


Фінським досвідом виховання юристів з учасниками заходу поділився професор кримінального права, декан юридичного факультету Гельсінського університету Киммо Нуотіо, передає кореспондент «ЗіБ».

Свій виступ професор почав з ремарки про те, що в його країні додаються великі зусилля для того, аби змінити підхід до викладання права. Наприклад, там поступово відмовляються від розгалуження правових дисциплін та намагаються уніфікувати матеріал для майбутніх юристів. Велике значення надають індивідуальній роботі. «Ми довіряємо студентам і даємо їм завдання, які вони можуть виконати самостійно, або разом з іншими студентами, - говорить К.Нуотіо. - Оцінюючи роботи, викладачі враховують, наскільки глибоко студент занурився у вивчення питання».

До процесу навчання майбутніх юристів в Фінляндії регулярно залучають практикуючих правознавців, а самі викладачі постійно підвищують кваліфікацію на різноманітних тренінгах. «Дуже складно, - підкреслює професор, - переконати викладачів змінити підхід до викладення матеріалу. Однак їм необхідно рекомендувати впроваджувати нові методи і нові підходи до викладання».

Велике значення в Гельсінському університеті надають дослідницькій діяльності, а також впровадженню інформаційних технологій.

«Сучасні студенти, - упевнений К.Нуотіо, - відрізняються від попередніх поколінь. Вони орієнтовані на міжнародну практику. 2 з 3 студентів їдуть стажуватися за кордон. Для них це природне явище». На думку доповідача, це необхідно враховувати при підготовці навчального процесу.

Закон і Бізнес