Закон і Бізнес


Що буде з арбітражем після процесуальної реформи?


Микола Селівон впевнений, що конкурувати арбітраж з державними судами не буде.

28.09.2017 12:51
4168

Чи здатний Міжнародний комерційний арбітраж конкурувати з державними судами? На думку експертів, в зв'язку з очікуваною процесуальною реформою роль арбітражу в Україні зросте.


Про МКАС як альтернативу державним судам говорили під час тематичного бізнес-бранча, організованого Асоціацією правників України, передає кореспондент «ЗіБ».

Так, за словами радника юридичної фірми LCF Юлії Атаманової, в проект Господарського процесуального кодексу закладені важливі ініціативи. При розгляді арбітражної угоди державними судами у процесуальних учасників з'явиться можливість витребувати або забезпечувати докази, а також забезпечувати позов і навіть клопотати про зустрічне забезпечення позову. Крім того, революційною новелою стане трактування будь-яких сумнівів на користь арбітражного застереження.

Звертає на себе увагу і прийдешнє скорочення алгоритму судового розгляду: в ролі першої інстанції буде виступати апеляційний суд, а в ролі апеляції - Верховний.

Голова Міжнародного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України Микола Селівон впевнений, що конкурувати арбітраж з державними судами не буде. Альтернатива арбітражу полягає в тому, що він надає можливість громадянам обирати спосіб захисту своїх інтересів. Крім того, зазначає експерт, якщо в проектах кодексів простежується значна комерціалізація процесу, то МКАС робить все можливе, щоб здешевити процедуру.

Закон і Бізнес