Закон і Бізнес


Задекларуй порушення


№37 (1335) 30.09—06.10.2017
18990

Невдовзі чиновників та суддів можуть зобов’язати вказувати у декларації ще й наявність громадянства іншої держави. Попри негативний висновок парламентських експертів, у профільному комітеті ВР пропонують схвалити такі зміни.


Проект закону «Про внесення зміни до статті 46 Закону України «Про запобігання корупції» (№6272) можна віднести до категорії тих, що не мають жодного підґрунтя, крім піару його авторів. Адже ним пропонується зобов’язати суб’єктів декларування зазначати відомості про громадянство (підданство) іншої держави у разі його наявності.

У ГНЕУ звернули увагу, що пропозиція вносити до декларації такої інформації є дещо нелогічною. Адже набуття громадянства іншої держави є однією із підстав втрати громадянства України. Отже, особа з подвійним громадянством апріорі не має права обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування. То з якого дива вона вказуватиме у декларації фактично підставу для власного звільнення чи відмови у прийнятті на службу?

Крім того, як відзначають експерти, питання подвійного громадянства не підпадає під сферу дії закону «Про запобігання корупції». Адже подання декларації є одним із способів фінансового контролю.

Втім, це не єдиний проект, що має намір продемонструвати нетерпимість до осіб, які всупереч Конституції та закону отримали друге, а дехто і третє громадянство. Проте, як свідчить практика, навіть наявність інформації про подвійне громадянство не перешкоджає призначенню на високі державні посади.