Закон і Бізнес


Не зазіхайте на довічне!


№36 (1334) 23.09—29.09.2017
РОМАН ЧИМНИЙ
7416

У Конституційному Суді стурбовані намірами Уряду вчергове переглянути рівень пенсійного забезпечення служителів Феміди. Звісно — у бік його зменшення. Тож в.о. Голови КС Віктор Кривенко був змушений нагадати чиновникам і нардепам про неконституційність таких ініціатив.


Попри те що лише торік ухвалено нову редакцію закону «Про судоустрій і статус суддів», у Кабінеті Міністрів підготували поправки до нього. Йдеться, зокрема, про бажання підстригти під одну гребінку пенсійне забезпечення всіх державних службовців та інших працівників. Якщо пенсійну реформу приймуть у такому вигляді, всі виплати обчислюватимуться за єдиним законом.

Натомість, як зазначається в листах на адресу очільників Уряду та Верховної Ради, КС неодноразово наголошував на тому, що «однією з гарантій незалежності суддів є їх належне матеріальне та соціальне забезпечення, зокрема надання суддям за рахунок держави суддівської винагороди, а суддям у відставці — призначення щомісячного довічного грошового утримання або пенсії на вибір». Тобто довічне утримання є особливою формою матеріального забезпечення судді, що, своєю чергою, стає однією зі складових незалежності людини в мантії.

Проте Кабмін раз у раз зазіхає на розмір довічного грошового утримання. То зменшує відсоток для його обчислення, то прибирає положення, що гарантувало його додаткове збільшення, то взагалі обмежує максимальну величину виплат. Та скільки б разів у будівлі на вул. Жилянській не вказували на неконституційність таких норм, Уряд гне своє.

Наприклад, тільки торік у рішенні від 8.06.2016 №4-рп/2016 КС констатував невідповідність Конституції низки законодавчих положень щодо зменшення розміру довічного утримання. Зокрема, йшлося про неприпустимість установлення максимального розміру такого утримання, тимчасового припинення його виплати, скасування права на перерахунок. Та, схоже, чиновники й нардепи звикли, що обов’язковими рішення КС є для когось іншого, а не для них.

В.Кривенко спробував нагадати Прем’єру та спікеру про те, що парламент «не має права приймати закони або їхні окремі положення в редакції, аналогічній тій, яка була визнана неконституційною». Та чи будуть нардепи перейматися такими дрібницями, як гарантії незалежності суддів? Куди більше балів до їхнього рейтингу додають гасла, спрямовані проти судової системи й «надмірних статків» людей у мантіях.