Закон і Бізнес


Текучість котів і вуха з віком


Наступного разу можна спробувати довести, що якщо кішку часто купати, то вона, як льодовик, візьме і розтане…

№36 (1334) 23.09—29.09.2017
5385

У Гарвардському університеті в Кембриджі (штат Массачусетс) відбулася церемонія вручення Шнобелевської премії за 2017 рік. Серед інших приз отримали вчені, які довели, що плід реагує на музику, а також дослідник, котрий вивчив агрегатний стан котів.


Переможцями в галузі економіки стали Метью Роклофф і Ненсі Грір з Австралії. Вони з’ясували, що дотик до живого крокодила посилює бажання робити високі ставки. Результати дослідження, в якому взяли участь 103 людини, показали, що мозок неправильно інтерпретує нервове збудження від контакту з небезпечною рептилією як хвилювання від удачі в грі, повідомляє Reuters.

А вчені зі Швейцарії довели, що гра на духовому інструменті австралійських аборигенів — диджериду — допомагає впоратися з обструктивним апное уві сні (короткочасною затримкою дихання) і позбавитися від хропіння.

Трапевт з англійського графства Кент Джеймс Гіткот став власником призу за роботу, яка показала, що розмір вух з віком збільшується через земне тяжіння. Інший переможець, французький учений Марк-Антуан Фарден, переконаний, що кішки, з погляду фізики, можуть уважатися рідинами. На дослідження його надихнули фотографії вихованців, які залазили в різні ємності. Він довів: кішкам властива текучість, подібна до тієї, що спостерігається у льодовиків, і тіло тварин поступово набуває форми посудини.

Лауреатами стали також французькі нейробіологи, які виявили в мозку людини зону (базальні ганглії), що відповідає за огиду до сиру, та італійські дослідники, котрі з’ясували, що однояйцеві близнюки часто не можуть розрізнити один одного на фотографіях.

Шнобелевську премію також отримало відкриття жіночого пеніса і чоловічої піхви у печерних комах Бразилії, вивчення раціону кажанів-вампірів і дослідження механіки розливання кави від невеликих імпульсів.

Нарешті, Луїс Палларес Аніорте з Іспанії удостоївся нагороди в галузі акушерства. Він довів, що в плода міняється вираз обличчя у відповідь на музику, яка лунає з пристрою, поміщеного в статеві органи вагітної жінки.