Закон і Бізнес


По поправках підтюпцем


При розгляді поправок до процесуальної реформи 19 вересня зал засідань був майже пустий. Фото: https://www.facebook.com/corruption.schemes/

№36 (1334) 23.09—29.09.2017
6185

Весь тиждень Верховна Рада присвятила озвучуванню поправок до процесуальних кодексів. Із прогнозованим результатом — пройшла половину розділів (нові ГПК, ЦПК, КАС) та частину змін до КПК, й відклала справу ще на тиждень.


У парламентських кулуарах панує впевненість, що проект №6232 буде проголосований будь-що. Питання лише у часі, що потрібен на дотримання процедури. Втім, на думку деяких експертів, річ не в Регламенті ВР, порушення якого стало настільки звичним явищем, що на це ніхто б не звернув увагу.

На користь такого припущення свідчить брак голосів за те, аби «добити» проект №6232, а також пенсійну реформу в режимі нон-стоп. На це зголосилися максимум 215 нардепів. Традиційно проти були «Опозиційний блок», «Самопоміч», БЮТ та позафракційні.

І хоча резерв у вигляді відсутніх членів коаліції начебто є, та, за деякою інформацією, на Банковій наразі борються за кожен додатковий голос. Тим більше, що підніжку реформі може поставити «Народний фронт», який не матиме жодного свого протеже у новому Верховному Суді. Тож для підстраховки у хід ідуть різні стимули.

З іншого боку, ігнорування переважної більшості зауважень до проекту, що висловлювали представники опозиції в сесійній залі, навряд чи піде на користь новому судочинству. Особливо, коли через недбале ставлення до голосувань, утворюються колізії між новими кодексами. Втім, коли проведення реформи перетворилося на самоціль, наслідки її застосування відходять на другий план.