Закон і Бізнес


Примітка за аналогією


№36 (1334) 23.09—29.09.2017
8537

Посилання у вироках на норми закону, що втратив чинність, порушують права громадян. А все через те, що Верховна Рада забула замінити у Кримінальному кодексі посилання на новий закон щодо боротьби із корупцією.


Цей недолік має виправити проект закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про запобігання корупції» (№7104). Як зазначає автор, у чинному КК дотепер залишилися посилання на положення Закону «Про засади запобігання і протидії корупції». Хоча він втратив чинність із набуттям чинності 26.10.2014 закону «Про запобігання корупції».

Як наслідок, виникає колізія щодо визначення кола осіб, які можуть бути суб’єктом злочину. При цьому, суди подекуди вдавалися до застосування закону про кримінальну відповідальність за аналогією, що заборонено ч. 4 ст. 3 КК. Або посилалися на норму закону, що втратив чинність.

Щоправда, за словами автора проекту, від кінця минулого року суди почали виносити виправдувальні вироки в цій категорії справ, посилаючись на практику Європейського суду з прав людини.

Тому пропонується у примітці ст.3692 КК і диспозиції ст.172КК замінити назву закону. Крім того, додати вказівку на особу, що уповноважена на виконання функцій місцевого самоврядування. Аби не ототожнювати їх з особами, уповноважених на виконання функцій держави.