Закон і Бізнес


Плагіат вищого рівня


№36 (1334) 23.09—29.09.2017
9258

Чиновники вищого рангу повинні жорстко каратися за запозичення чужих наукових праць для власних дисертацій. Аж до 8 років тюрми та позбавлення права обіймати державні посади.


Такі санкції передбачені проектом закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення авторського права і суміжних прав особами, які займають особливо відповідальне становище» (№7111).

Його автор не приховує, що на таку законодавчу ініціативу його підштовхнули висновки експертів щодо змісту кандидатської дисертації екс-прем’єра Арсенія Яценюка. Спеціалісти виявили в ній чимало запозичень з чужих наукових розвідок.

Аби відвадити високопосадовців від плагіату, пропонується доповнити ст.176 Кримінального кодексу новою частиною, в якій передбачити спеціальну санкцію за «дії, передбачені чч.1 або 2 цієї статті, вчинені особою, яка займає особливо відповідальне становище».

Щоправда, А.Яценюка притягти за плагіат не вдасться, бо закон не має зворотної дії в часі. Натомість нардепам, міністрам та іншим чиновникам-псевдонауковцям, хто у майбутньому порушуватиме авторське право, загрожуватиме штраф від 2000 до 3000 неоподатковуваних мінімумів (34—51 тис. грн). А за певних обставин — й тюремний строк від 5 до 8 років, з позбавленням права обіймати певні посади на строк до 10 років.