Закон і Бізнес


Незвані туристи


Багато жителів Сан-Себастьяна жалкують про часи, коли такої штовханини на місцевих пляжах не було.

№32-33 (1330-1331) 14.08—31.08.2017
4578

Іноземці залишають в Іспанії мільйони євро, чим сприяють… підвищенню цін на житло і продукти. Тому в Каталонії та Країні Басків на стінах будинків з’являються гасла: «Туристи, забирайтеся додому!».


Минулого року країну відвідала рекордна кількість мандрівників — 75,6 млн чоловік. 18 млн з них припали на Каталонію, яка зайняла за цим показником перше місце серед іспанських провінцій.

Кароль Олона, журналістка з Барселони, котра працює на Бі-Бі-Сі, говорить, що в її місті основним генератором незадоволеності є подорожчання оренди житла, яке спричиняє масове здавання приватних квартир туристам. З 2014 року ціни на житло в місті збільшилися на 10%, повідомляє газета El Periodico.

Квартира в центрі Барселони сьогодні обходиться в середньому в €800 на місяць, тоді як багато молодих містян задовольняються зарплатами в межах €1000 на місяць. У результаті їм доводиться переїжджати на околиці. При цьому простору для розширення міста не так багато: з одного боку море, з іншого — гори.

Певну незадоволеність — уже не на економічному, а на побутовому рівні — викликає також величезний наплив іноземців з круїзних кораблів, особливо в літні місяці. Представник каталонських лівих заявив, що наявна модель туризму призводить до посилення бідності робочого класу.

Їхні однодумці в Країні Басків мають намір улаштувати марш проти туризму в столиці регіону Сан-Себастьяні 17 серпня, в розпал Semana Grande («Великого тижня») — традиційного фестивалю баскської культури, що незмінно привертає увагу багатьох іноземців.