Закон і Бізнес


На слово не заслужили

ВРП стала на захист порушників Правил дорожнього руху, не поцікавившись думкою «обвинувачених» законників


У Черкасах під час штурму обласної адміністрації у 2014 році постраждало 9 осіб. За все у 2017-му відповів суддя.

№31 (1329) 07.08—13.08.2017
Юрій КОЛЬНОБРИЦЬКИЙ
7468

Вища рада правосуддя на черговому засіданні розглянула 2 дисциплінарні справи служителів Феміди. Так, у першому випадку суддю відсторонили від роботи на 2 місяці, а в другому — взагалі звільнили. Причому володарям мантії навіть не дали можливості висловитися…


Курси як покарання

Як повідомив під час засідання член ВРП Андрій Бойко, дисциплінарну справу стосовно Світлани Оладько з Ірпінського міського суду Київської області відкрили за заявою голови ГС «Українська спілка «Автомайдан» Андрія Михайловського. Питання стосувалося розгляду нею справ про притягнення учасників масових акцій протесту до адміністративної відповідальності за ст.1222 («Невиконання водіями вимог про зупинку») Кодексу про адміністративні правопорушення.

А.Бойко наголосив, що було встановлено низку порушень судді С.Оладько. Так, усупереч положенням ст.278 КпАП, яка регламентує порядок підготовки справи до розгляду, законниця не перевірила, чи правильно складені протоколи про адмінправопорушення. Крім того, знехтувала вимоги ст.2651 («Тимчасове вилучення посвідчення водія») КпАП та не дала оцінки поясненням правопорушників. За традицією, судді дорікнули й тим, що вона обрала найбільш суворий вид стягнення, передбачений ст.1222 кодексу, — позбавлення права керування транспортними засобами.

Водночас А.Бойко додав: «У зверненні зборів суддів дається позитивна характеристика судді С.Оладько. А також зазначається, що працюючих суддів лишилося семеро і що її відсторонення призведе до обтяження роботи суду».

Однак цього виявилося замало, і з огляду на такі порушення ВРП вирішила відсторонити С.Оладько від здійснення правосуддя на 2 місяці з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу. Крім того, жінку направили до Національної школи суддів для проходження курсу підвищення кваліфікації.

На прохання «ЗіБ» прокоментувати такий вердикт С.Оладько відповіла запитанням: «Де ви були раніше?!» Також вона додала, що не задоволена рішенням.

Подвійні стандарти

Наступним питанням порядку денного стало звільнення за вчинення дисциплінарного проступку Валерія Чепурного, який пропрацював 20 років суддею Соснівського районного суду м.Черкас.

Член Ради Володимир Комков розповів, що справу відкрили за заявами коаліції молодіжних громадських організацій «Молода Черкащина» та заступника прокурора Черкаської області Вадима Семенова, які надійшли від Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції.

Заявники зазначили, що В.Чепурний приймав рішення про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою щодо осіб, які були учасниками масових акцій протесту в період із 21 листопада 2013 року до дня набрання чинності законом «Про відновлення довіри до судової влади в Україні». Тому на підставі п.3 ч.1 ст.3 цього акта він підлягає перевірці.

В.Комков додав, що В.Чепурний не встановив наявності доказів на підтвердження ризиків, на які посилався слідчий, для застосування до підозрюваних осіб виняткового запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. І це, на думку представника ВРП, свідчить про недбале ставлення до виконання посадових обов’язків. Перевірка виявила, що недбалість допущено під час розгляду 8 матеріалів, а це, на думку доповідача, свідчить про умисність таких дій.

І хоча тільки-но Рада ставила в провину судді, що та не вислухала пояснень порушників ПДР, самому В.Чепурному слова не дали. Не були взяті до уваги і тривалий суддівський стаж та попередні заслуги володаря мантії. Так само не розглянули і його заяву про відставку за станом здоров’я…

Напевне, це вже останні фігуранти так званих справ майдану. Адже минуло 3 роки від тих подій, і, якщо послуговуватися нормами закону, що був чинний на момент скоєння проступку, сплинув і строк давності для притягнення до дисциплінарної відповідальності. Втім, за бажання завжди можна знайти виправдання, як його подовжити, аби не дратувати представників громадськості.

 

КОМЕНТАР ДЛЯ «ЗіБ»

Валерій ЧЕПУРНИЙ,
суддя Соснівського районного суду м.Черкас:

— Навіщо приїздив у ВРП — не розумію. Адже мені навіть не надали слова. Я їхав у далеку дорогу й даремно. При цьому в мене є проблеми зі здоров’ям. Наразі перебуваю на стаціонарному лікуванні. Довелося відпроситись у лікаря, брати довідку. Хотів донести новому вищому органу правосуддя свої аргументи. Не дозволили, проігнорували…

Можу сказати одне: ВРП — це новий та лише каральний орган, як для суддів. Ламає їх через коліно. Я розумію, що Рада ще тільки набирається досвіду, напрацьовує практику, але скільки часу пройде, щоб це запрацювало, як годиться, невідомо.

Могли ж мене відправити у відставку за станом здоров’я, адже маю документи на підтвердження, та мені в цьому відмовили. Демонстративно звільнили за істотне дисциплінарне порушення, і це враховуючи те, що віддав служінню Феміді 20 років життя…

Постраждав за те, що люди, які брали участь у мирних акціях на майдані, проламали голову одній людині, вісьмох правоохоронців госпіталізували, було спалено половину обласної ради, «секретку». Та, звісно, хто визнає свою вину?! Щоправда, докази свідчили про інше… А запобіжний захід для цих 12 осіб, на думку ВРП, виявився «упередженим і зависоким».