Закон і Бізнес


Особлива загроза


№31 (1329) 07.08—13.08.2017
4393

Федеральний конституційний суд підтвердив право влади висилати з країни громадян іноземних держав, яких спецслужби вважають потенційними терористами. Причому для депортації буде достатньо радикальних дописів у соціальній мережі.


На думку суду, відповідний параграф у законі про перебування в ФРН іноземних громадян не суперечить конституції країни. Він дозволяє органам юстиції в прискореному порядку видворяти з країни людей, котрі не мають німецького громадянства, «з метою запобігання особливій загрозі безпеці ФРН або терористичній загрозі», мовиться в заяві суду.

Причому прискорена депортація можлива і в тому випадку, якщо такі особи ще не скоїли й навіть не планували конкретних злочинів, пише DW.

Це рішення ухвалене в ході розгляду скарги 37-річного алжирця, батька двох дітей, котрі народилися в Німеччині, який проживає в країні з 2003 року. Спецслужби встановили, що ісламіст, котрий проживає в Бремені, становить терористичну загрозу. Зокрема, він підтримав теракт на берлінському різдвяному ярмарку в грудні 2016 року й оголосив себе прихильником «Ісламської держави». Після цього сенатор із внутрішніх справ Бремена ухвалив рішення про депортацію.

Норма про прискорену депортацію потенційних терористів була закріплена в законі після терактів у США 11 вересня 2001 року. Проте зі всією суворістю акт почали застосовувати тільки цього року — після теракту в грудні 2016-го. Зокрема, з країни вислали двох народжених у Німеччині ісламістів із паспортами Нігерії та Алжиру, які, за даними спецслужб, планували теракт.

Через кілька днів КС ФРН відхилив і конституційну скаргу 18-річного громадянина РФ, який майже все життя провів у Німеччині. За даними спецслужб, в інтернет-чаті з ісламістом з Ессена він висловив готовність учинити напад на мирних жителів. На думку суддів, ці відомості є достатньою підставою для негайного видворення з країни.