Закон і Бізнес


У грошах — щастя


Щоб не відчувати стресу від домашньої роботи, дослідники радять наймати професіоналів. Якщо є чим заплатити.

№31 (1329) 07.08—13.08.2017
5960

Кажуть, що щастя за гроші не купиш, але наука вважає інакше. Міжнародна дослідницька команда продемонструвала, що можна зробити себе щасливішим, заплативши іншим за виконання хатньої роботи, яка забирає багато часу.


З нового дослідження, опублікованого в Proceedings of the National Academy of Sciences, випливає, що неважливо — багаті ви чи бідні. Якщо у вас обмаль часу, можна збільшити свою задоволеність життям, обмінюючи гроші на хвилини, які ви можете використовувати, як хочете, пише автор.

Дослідники на чолі з професором Гарвардської школи бізнесу Ешлі Вілланс почали з опитування приблизно 4500 чоловік у США, Канаді, Данії та Нідерландах. Респондентів запитали, чи платять вони іншим людям за виконання «неприємних повсякденних справ», щоб «збільшити кількість свого вільного часу». У 28% випадків відповідь була ствердною, повідомляє Los Angeles Times. Ті, хто відповів «так», витрачали в середньому $147,95 на місяць на купівлю додаткового часу.

Е.Вілланс і її колеги з’ясували, що люди, які обмінювали гроші на час, були більш задоволені життям, ніж ті, хто цього не робив. Вони також значно рідше говорили, що відчувають «стрес від браку часу».

Також два вікенди поспіль 60 працюючих дорослих у Ванкувері отримували по $40 на витрати. Одного тижня їх попросили витратити гроші на щось матеріальне. А іншого — на те, що заощадило б їм час.

Учасники експерименту повідомили про менший стрес у зв’язку з браком часу того тижня, коли вони купили послугу, що економить час. Також вони відчували більше позитивних емоцій (таких як радість і ентузіазм) і менше негативних (злість, страх і нервозність) тоді, коли купили собі час.