Закон і Бізнес


Й останні стануть першими

Половину переможців конкурсу на посади у ВС від програшу врятували співбесіда та інформація з досьє


Олександр Прокопенко та ще четверо його колег з ВСУ потрапили до «прохідної» частини списку після другого етапу оцінювання.

№31 (1329) 07.08—13.08.2017
КСЕНІЯ МАГНУШЕВСЬКА
9071

Після завершення кваліфікаційного оцінювання претендентів на «верховні» крісла виявилося, що 65 особам удалося втримати позиції в тридцятках найкращих, зайняті ними за результатами першого етапу відбору — тестування та написання рішення. Втім, є й 55 новачків, котрі на другій стадії оцінювання набрали таку кількість балів за доброчесність, компетентність і етичність, якої вистачило, щоб витіснити конкурентів зі списку переможців.


Різні погляди

Місія Вищої кваліфікаційної комісії суддів у процедурі цього конкурсу завершилася. Втім, результати 9-місячної роботи обговорюватимуть ще довго. Як і претендентів, котрі розмістилися на прохідних місцях.

«Кваліфікаційники» заявляють, що Верховний Суд на 96% складатиметься з нових служителів Феміди. «Це найкращий склад ВС за останні 25 років. Переможцями стали 16 науковців, 9 адвокатів і 4 кандидати із сукупним стажем. У Португалії передбачено квоту в 10% для категорії «не судді» у складі ВС. Ми у 2,5 раза перевищимо цей показник», — наголосив під час брифінгу голова ВККС Сергій Козьяков.

У свою чергу громадська рада доброчесності вважає, що кожен 4-ий переможець не відповідає критеріям високих моральних якостей. То хто ж ці люди, яким пощастило отримати «верховні квитки»?

До 1000 не дотягли

Нагадаємо, що конкурс був оголошений на 120 посад: по 30 крісел є в кожному з чотирьох касаційних судів (адміністративному, господарському, кримінальному, цивільному) у складі ВС. Максимальна кількість балів за результатами кваліфоцінювання, яку міг отримати кандидат, — 1000, з них 210 — за перший його етап, який складався з тестування та виконання практичного завдання.

Виставлення решти балів (за відповідність критеріям доброчесності та професійної етики — по 250, професійної компетентності — 90, соціальної та особистої компетентності — по 100) — дискреційні повноваження колегіального органу. Тобто члени комісії фактично на власний розсуд вирішували, яку оцінку поставити тому чи іншому кандидатові за проходження другого етапу кваліфікаційного оцінювання.

Так, найвищий бал серед переможців (840,83) отримав претендент на місце в КГС, науковець Віталій Уркевич, а найнижчий (667,25) — кандидат до КАС, його колега Ян Берназюк.

15 на 15

До речі, коли завершився перший етап кваліфоцінювання, «ЗіБ» склав списки тих, хто опинився б у лавах нового ВС за підсумками згаданої стадії. Проте за результатами другого етапу випробування, який включав у себе перевірку морально-психологічних якостей та загальних здібностей, співбесіду й дослідження досьє, перелік кращих із кращих зазнав суттєвих змін. Точніше — оновився наполовину.

З одного боку, за результатами «відбірних маніпуляцій», проведених на 2-му етапі, 62 кандидати з 381 до омріяного списку переможців не потрапили: 53 не підтвердили здатності вершити правосуддя у ВС, 9 припинили участь у конкурсі за власним бажанням. З другого — на прохідних позиціях рейтингу опинилися претенденти, які займали «непризові» місця в списках, сформованих за підсумками першого етапу кваліфоцінювання.

Так, найбільше «гравців» змінилося на «полі» Касаційного адміністративного та Касаційного цивільного судів. До складу їхніх тридцяток після перевірки на доброчесність увійшло по 15 нових кандидатів. Науковець Тетяна Анцупова, котра має намір працювати в КАС, піднялася на 58 сходинок: із 64-го місця в початковому списку на 6-е в реєстрі переможців.

А ось Сергію Хопті з Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ, який планує розглядати справи в КЦС, пощастило ще більше. На перший погляд, могло би здатися, що він не мав шансів стати переможцем, оскільки був 102-им у переліку допущених до другого етапу кваліфоцінювання (всього таких осіб нараховувалося 112). У результаті «кваліфікаційники» вирішили, що С.Хопта все ж таки має одягти червону мантію: кандидат опинився на 29-му місці.

Прикметно, що двоє кандидатів до КАС: Світлана Пасічник із Вищого адміністративного суду та Микола Гімон із Дніпропетровського апеляційного адміністративного — утрималися на своїх позиціях, адже як у першому, так і в другому списку займають однакові місця (15-е та 27-е відповідно). Серед осіб, які зайняли прохідні місця в трьох інших касаційних судах, такий «феномен стійкості» відсутній, хоч і є кандидати, які піднялися чи опустилися на одну-дві сходинки. Так, у першому списку представниця Житомирського ААС Анна Бучик займала 3-ю сходинку, а в остаточному — 2-у. У свою чергу її колега з Київського ААС Вікторія Мацедонська втратила дві позиції: з 6-ї опустилася на 8-у.

Стрімкі злети

Що стосується Касаційного кримінального суду, то тут найбільший прорив здійснив Олександр Ємець із Апеляційного суду Харківської області — з 98-го місця він перескочив на 23-е. «Апеляційник» із Луганської області Сергій Стороженко змінив 99-е місце на 28-е. Всього до списку переможців потрапило 12 раніше «непрохідних» осіб.

У переліку кандидатів на посади в Касаційному господарському суді з’явилося 13 новачків. І тут теж є свої рекордсмени. Науковець Єгор Краснов злетів на 62 сходинки, а Григорій Мачульський з Вищого господарського суду — на 51.

Прикметно, що найбільш стійкими виявилися саме п’ятірки переможців до КГС та ККС. Так, до них увійшли особи, які й за результатами першого етапу кваліфоцінювання значились у тридцятці найкращих, але займали інші позиції. Наприклад, на першій сходинці в списку переможців ККС — Лев Кишакевич з Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області (до цього був на 27-у місці), а КГС — науковець Віталій Уркевич, який піднявся на цю позицію з 22-ї.

В «адміністративників» і «цивілістів» ситуація дещо інша. Реєстр очолює представниця ВАС Лариса Мороз, яка за результатами тестування та написання рішення опинилася на 34-у місці. Отримані на 2-му етапі бали дозволили їй злетіти на 1-у сходинку.

Лідером у списку переможців конкурсу на крісла в КЦС є претендент, який і раніше був «прохідним» (науковець Дмитро Гудима займав 10-у позицію за підсумками першої стадії кваліфоцінювання). А ось на 3-ю сходинку з 44-ї перебралася науковець та адвокат Юлія Черняк.

Кого й де більше?

Загалом у чотирьох касаційних судах 91 служитель Феміди. Вони розподілилися так: у КЦС — 25, у ККС — 24, у КАС — 23, у КГС — 19. У лавах «господарників» опинилося найбільше адвокатів — 6 (у КЦС — 2, у ККС — 1). А до КАС жоден із представників цієї професії так і не потрапив, зате тут найбільше науковців — 5 (у КГС та ККС — по 4, у КЦС — 3). Крім того, половина майбутніх «верховних адміністративників» має науковий ступінь кандидата або доктора наук.

Найбільша кількість тих, хто вершитиме правосуддя у ВС, — із Києва (72 особи). Тож принаймні житлових проблем у цих претендентів не повинно виникати. Харківщину представлятиме 6 юристів, Донецьку область — 5, а Львівську, Дніпропетровську та Одеську — по 4. Із Запорізького та Хмельницького регіонів — жодного кандидата.

«Кампанія доброчесності»

На заключному етапі змагань склад потенційних переможців оновився на 46%. Більшість осіб утрималися на своїх позиціях. Утім, не потрібно забувати про Вищу раду правосуддя, яка прийматиме рішення щодо кандидатів, та недооцінювати її можливостей.

Зважаючи на розпочату «кампанію доброчесності», ініціаторами якої стала ГРД, а підхопили деякі політики та навіть Посольство США в Україні, яке у Твіттері повідомило, що «доброчесність багатьох претендентів викликає сумніви і ВРП повинна окремо переглянути кожну кандидатуру», можна припустити: окремі охочі розглядати справи у ВС отримають невтішний вердикт Ради.

Проте заміни «гравців» уже не буде: на місця правників, яких відсіє ВРП, не прийдуть конкурсанти з нижчих позицій списку. Бо після оголошення ВККС 120 переможців решта учасників змагань фактично вважаються такими, що програли. Тому не мають права претендувати на звільнені місця. Як наслідок, вакансій у ВС може виявитися ще більше.

З таблицею «Переможці конкурсу, які досягли найбільшого прогресу за результатами другого етапу кваліфоцінювання» можна ознайомитись на нашому сайті.